Naar inhoud springen

Audubons pijlstormvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Basvanpernis (overleg | bijdragen) op 16 jan 2020 om 02:57. (→‎Verspreiding en leefgebied)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Audubons pijlstormvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Audubons pijlstormvogel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie:Procellariidae (Stormvogels en pijlstormvogels)
Geslacht:Puffinus (Pijlstormvogels)
Soort
Puffinus lherminieri
Lesson, 1839
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Audubons pijlstormvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Audubons pijlstormvogel (Puffinus lherminieri) is een vogel uit de familie van de stormvogels en pijlstormvogels (Procellariidae). Over de indeling van deze soort in soorten en ondersoorten bestaat geen consensus.[2] Op de IOC World Bird List staan soorten die voor 2005 vaak nog als ondersoorten werden beschouwd.

Kenmerken

De vogel is 27 tot 33 cm lang en weegt 138 tot 290 gram en heeft een spanwijdte van 64 tot 74 cm. Het is een vrij kleine pijlstormvogel die van boven egaal zwartbruin of donkergrijs, soms met wat wit om het oog. De vogel is van onder wit met op de flanken van de buik bruingrijs dat niet zo scherp is afgescheiden van het wit. De vleugels zijn relatief kort en breed en de staart is vrij lang en afgerond.[3]

Verspreiding en leefgebied

Deze soort telt 2 ondersoorten:[4]

Deze zeevogels broeden op rotsige eilanden waar ze holen graven in spaarzaam met gras begroeide hellingen of nestelen in rotsspleten, vaak in kolonies.

Status

De grootte van de wereldpopulatie werd in 2017 geschat tussen de 30 en 59 duizend volwassen individuen. De aantallen gaan achteruit; echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat Audubons pijlstormvogel als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]