Naar inhoud springen

Augiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Augiet
Augiet
Mineraal
Chemische formule (Ca, Na)(Mg, Fe, Al)(Al, Si)2O6
Kleur bruingroen, groen, bruin en zwart
Streepkleur groengrijs
Hardheid 5 - 6,5
Gemiddelde dichtheid 3,4 kg/dm3
Opaciteit doorschijnend tot opaak
Splijting [110] perfect
[010] indistinct
Kristaloptiek
Kristalstelsel monoklien en prismatisch
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal augiet is een vaste oplossing van de pyroxeen-groep met diopsied en hedenbergiet. Augiet is een mafisch mineraal met molecuulformule (Ca,Na)(Mg,Fe,Al)(Al,Si)2O6 en het heeft een monoklien kristalstelsel. Het komt vooral in dieptegesteente voor zoals gabbro's en basalten en in metamorfe gesteenten bij hydrothermale bronnen. De naam komt van het Griekse αὐγή, augḗ, dat helderheid betekent.

Sommige exemplaren hebben een bijzondere schittering, waar de naam vandaan komt, maar de kristallen hebben normaal gesproken een doffe: donkergroene, bruine of zwarte glans. Augiet is in Nederland in riviersediment gevonden, maar in de hele wereld ook in meteorieten.

Augiet in Nederlands riviersediment[bewerken | brontekst bewerken]

Zwaremineralen-diagram van een boring bij Waardenburg, hier in de Formatie van Kreftenheye[1]
 augiet

Augiet komt in Nederland voor in de zandfractie van riviersediment uit het Kwartair. In de zware-mineraalanalyse van de Nederlandse Rijks Geologische Dienst gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw wordt het mineraal ingedeeld bij de zogenoemde instabiele groep en wordt het als vulkanisch mineraal beschouwd.[2] Augiet komt in Nederlands sediment van de Rijn veel voor, soms tot meer dan de helft van de zware mineralen.[3] Het mineraal kenmerkt de zandige sedimenten van de formaties van Urk en Kreftenheye. In vooral grofkorrelige zandafzettingen van de Rijn is het een belangrijk bestanddeel geworden tijdens de 'Brockentuff' of 'Selbergittuff' fase van het vulkanisme waardoor de Eifel ontstond. Tuff staat hierin voor tufsteen. In Nederland wordt voor het begin van grotere hoeveelheden (>c.3%) augiet in de Formatie van Urk een ouderdom van 450.000 jaar aangehouden. [4][5]

Augiet in meteorieten[bewerken | brontekst bewerken]

De nakhlieten, een groep van meteorieten die van Mars komen, zijn rijk aan augiet.[6]

Zie de categorie Augite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.