August Ferdinand Möbius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
August Ferdinand Möbius door Adolf Neumann (1825-1884)

Augustus Ferdinand Möbius (Schulpforta (Keurvorstendom Saksen), 17 november 1790Leipzig, 26 september 1868) was een Duits wiskundige en astronoom.

Werk[bewerken]

Hij is vooral bekend door zijn ontdekking van de Möbiusband, een tweedimensionaal oppervlak met slechts één kant indien ingebed in driedimensionele Euclidische ruimte. Het werd onafhankelijk ontdekt door Johann Benedict Listing rond dezelfde tijd. Möbius was de eerste die homogene coördinaten in de projectieve meetkunde introduceerde. De Möbius-transformatie, belangrijk in de projectieve meetkunde en Möbius-functie dragen ook zijn naam. Hij droeg ook bij aan de getaltheorie.

De stelling van Chasles-Möbius is ook naar hem genoemd.

Leven[bewerken]

August Ferdinand Möbius studeerde eerst Rechten maar van 1809 tot 1814 wiskunde aan de Universiteit van Leipzig. Hij promoveerde bij Johann Friedrich Pfaff op De computandis occultationibus fixarum per planetas (Berekening van stereclipsen door planeten). In 1815 verkreeg hij zijn Habilitation door sterrenkundig werk. Een jaar later werd hij buitengewoon hoogleraar en Observator van de sterrenwacht van Leipzig, op aanbeveling van Carl Friedrich Gauss en in 1848 directeur van die sterrenwacht.

Een Mobiusband heeft maar één kant.

Publicaties[bewerken]

  • (de) Der Barycentrische Calcul: ein neues Hülfsmittel zur analytischen Behandlung der Geometrie (Barycentrische analyse: een nieuw hulpmiddel voor de analytische behandeling van de meetkunde) zie hier, Leipzig (1827)
  • (de) Lehrbuch der Statik. 2 Bde. Leipzig (1837)
  • (de) Die Elemente der Mechanik des Himmels. Leipzig (1843)

Zie ook[bewerken]