Möbius-transformatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de meetkunde, een deelgebied van de wiskunde, is een möbius-transformatie van het vlak een rationale functie van de vorm

van een complexe variabele , met de coëfficiënten complexe getallen die voldoen aan . Möbius- transformaties zijn genoemd naar August Ferdinand Möbius, maar worden ook wel homografische transformaties, lineaire fractionele transformaties of gebroken lineaire transformaties genoemd.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Möbius-transformaties worden gedefinieerd op het uitgebreide complexe vlak (dat wil zeggen het complexe vlak vermeerderd met het punt op oneindig):

Dit uitgebreide complexe vlak kan worden beschouwd als een sfeer, de riemann-sfeer, of als de complexe projectieve lijn. Elke möbius-transformatie is een bijectieve hoekgetrouwe afbeelding van de riemann-sfeer op zichzelf. Inderdaad is elke zodanige afbeelding is noodzakelijk een möbius-transformatie.

De verzameling van alle möbius-transformaties vormen een groep onder compositie, die de möbius-groep wordt genoemd. Het is de automorfismegroep van de riemann-sfeer (wanneer deze beschouwd wordt als een riemann-oppervlak) en wordt soms aangeduid door