Naar inhoud springen

Echt judasoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Auricularia auricula-judae)
Echt judasoor
Echt judasoor
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Onderstam:Agaricomycotina
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:ongeplaatst (Incertae sedis)
Orde:Auriculariales
Familie:Auriculariaceae
Geslacht:Auricularia
Soort
Auricularia auricula-judae
(Bull.) Quél. (1886[1])
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Echt judasoor op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Echt judasoor (Auricularia auricula-judae, synoniem: Hirneola auricula-judae) is een zwam uit de familie Auriculariaceae. De soort neemt bij droog weer in omvang af en regenereert in vochtiger omstandigheden.

Verklaring van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam wordt verklaard uit een overlevering over de Bijbelse figuur Judas Iskariot die zich aan een vlier zou hebben opgehangen nadat hij Jezus verraden had. Het zwammetje lijkt ook op een oor.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Onder gunstige (vochtige) omstandigheden is het 2-8 cm grote judasoor een roodbruin tot olijfbruine zwam, die zacht aanvoelt en elastisch kraakbeen-achtig is. Vaak treft men hem aan in de vorm van een sterk gewelfd en enigszins doorzichtig oor met de opening naar onder. De buitenzijde is fijn viltig, de binnenkant glad of geaderd en wat lichter van kleur. Bij droogte krimpt hij in en wordt harder en donkerder, tot aan zwart toe.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Echt judasoor groeit gedurende het hele jaar op loofhout in Nederland en België. Vooral op oude of afgestorven takken en deelstammen van struiken komt hij vaak voor. De zwam heeft een voorkeur voor de vlier en gedijt het beste op schaduwrijke plaatsen met een hoge luchtvochtigheid.[2] Het is een algemene en zich uitbreidende soort.

Echt judasoor veroorzaakt witrot wanneer hij als parasiet op een levende gastheer leeft. Als de gastheer sterft wordt het judasoor een saprofyt. Dit soort schadelijke zwammen noemt men necrotrofe parasieten.

Culinair[bewerken | brontekst bewerken]

Echt judasoor is eetbaar[2] en wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. De zwam kan ook worden gedroogd en dan worden gegeten.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]