Auto-Union

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo uit de jaren 30
Logo uit de jaren 50
Bernd Rosemeyer in een Auto Union Type C op de Nürburgring (1937)

Auto-Union is een Duitse autofabriek die ontstond uit de fusie van de merken Audi, DKW ('Dampf-Kraft-Wagen'), Horch en Wanderer onder invloed van de depressie van de jaren dertig in 1932. Alle vier de fabrieken stonden in Saksen, onder meer in Zwickau en Chemnitz. Na de fusie bleven de merknamen in gebruik. Alleen voor de racewagens, die van 1933-1939 werden gefabriceerd, werd de naam Auto Union gebruikt. Tussen 1935 en 1939 won de Auto Union 25 belangrijke prijzen met racers als Tazio Nuvolari, Bernd Rosemeyer en Hans Stuck.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Vanwege de oorlog werd in mei 1940 de bouw van personenauto's gestaakt; tot 1945 werd de Sd.Kfz. 222 door Audi geproduceerd, een lichte pantserwagen die een snelheid van 80 km kon behalen. In de loop van de oorlog werden de fabrieken zwaar gebombardeerd, en op 17 april 1945 werd de fabriek in Zwickau door de Amerikanen ingenomen. De Audi-fabrieken lagen echter alle in Saksen, dat viel onder de Russische bezettingszone, en eind juni van dat jaar vertrokken de Amerikanen.

Na de Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Pogingen om de autoproductie in het Oost-Duitse Saksen weer op te starten mislukten definitief in 1948. Maar ex-werknemers van Auto Union richtten het merk in 1949 opnieuw op, ditmaal in het Beierse Ingolstadt, en begonnen personenauto's te bouwen onder de merknaam DKW. In 1957-1959 werden verschillende vernieuwingen doorgevoerd. Daimler-Benz verwierf een meerderheid in de aandelen. De auto's kregen de naam Auto-Union, de personenauto's werden gemoderniseerd en er werd ook een moderne sportwagen in productie genomen, de Auto Union 1000 Sp.

In 1964 werd Auto Union verkocht aan Volkswagenwerk AG. Dit concern greep terug op de vooroorlogse merknaam Audi en bracht de Audi 60 op de markt. Daarmee was een succesformule geboren.

De fabrieken in Zwickau behoorden onder de DDR aan de Automobilwerk Zwickau, waar vanaf 1958 de Trabant werd gefabriceerd.

Types[bewerken]

Museum[bewerken]

In Bergen (NH) bevindt zich het door Henk Geerts opgezette Auto Union Museum. Na zijn dood op 1 november 2013 wordt het voortbestaan van dit museum bedreigd[1].

Externe links[bewerken]