Horch (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Horch was een Duits automerk en een voorloper van Audi. Het bedrijf was in de jaren 1920 en 1930 vooral bekend als producent van luxeauto's.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

August Horch in zijn auto (1908)

In november 1899 richtte August Horch samen met Salli Hart en bedrijf op onder de naam August Horch & Cie, gevestigd in Keulen-Ehrenfeld. Naast reparatiewerk bouwde men ook zelf personenauto's. In 1902 verhuisde het bedrijf naar Reichenbach. In 1904 richtte Horst de firma Horch & Cie. Motorwagenwerke AG op in de Saksische stad Zwickau. In 1909 kreeg Horch onenigheid met zijn financiers en ging hij zijn eigen weg. Hij richtte een nieuw bedrijf op onder de naam August Horch Automobilwerke GmbH. Maar omdat Horch had nagelaten patent aan te vragen op zijn naam, deden de financiers dat. Hierdoor kon Horch zijn eigen naam niet meer voor een automerk gebruiken. Hij veranderde de naam van zijn bedrijf hierop naar Audi. Naar verluidt vertaalde een vriend van Horch diens naam - die in het Duits "luister" betekent - naar het Latijnse audi).

Het merk Horch richtte zich meer en meer op de productie van luxeauto's. In 1923 kwam Paul Daimler, zoon van Gottlieb Daimler, bij Horch werken als chef-constructeur. Hij ontwikkelde de achtcilinder van 1926. De motor had dubbele bovenliggende nokkenassen (DOHC), die later ook in de sport- en racewagens van Horch werden geplaatst.

Auto Union[bewerken | brontekst bewerken]

Een Horch 853 Sport-cabriolet (1938)

In 1932 werd het oude Horch Automobilwerke onderdeel van Auto Union (met behoud van merknaam), samen met Audi, DKW en de automobielafdeling van Wanderer.

In 1940 stopte de civiele productie en werd overgeschakeld op de productie van oorlogsmaterieel. Na de oorlog kwamen de fabrieken in de Russische bezettingszone te liggen. De Auto Union werd juridisch ontbonden en de vier merken, waaronder Horch, gingen in de DDR-tijd verder als VEB's (Volkseigene Betriebe - bedrijven in "volkseigendom", in de praktijk staatsbedrijven). De VEB Horch produceerde tractoren, vrachtwagens en (vanaf 1955) ook de luxe zescilinder-personenauto Horch P240. Een deel van de naoorlogse productie verdween naar de Sovjet-Unie als oorlogscompensatie.

Einde[bewerken | brontekst bewerken]

In 1957 werden zowel de bedrijfs- als de merknaam veranderd in Sachsenring, omdat de inmiddels in West-Duitsland heropgerichte Auto Union met succes geprotesteerd had tegen het gebruik van de naam Horch. De Auto Union heeft de naam zelf echter nooit meer gebruikt, in tegenstelling tot de merknamen DKW en Audi.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Horch vehicles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.