Bacardi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bacardi & Company Limited
Logo
Eigendom Private onderneming
Oprichting 4 februari 1862
Oprichter(s) Facundo Bacardí
Sleutelfiguren Facundo L. Bacardi
Andreas Gembler
Hoofdkantoor Hamilton, Bermuda
Werknemers 6000
Producten Rum
Alcopop
Andere alcoholische dranken
Industrie Sterkedranken
Omzet/jaar $5,5 miljard (2008)
Website bacardilimited.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Caraïben

Bacardi is een van oorsprong Cubaanse producent van sterkedrank, die vooral bekend is van zijn rum (zoals Bacardi 151) en Bacardi Breezer. Het familiebedrijf verkoopt drank in ruim 170 landen.[1] Het hoofdkantoor van Bacardi staat in Hamilton, Bermuda.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bacardi werd op 4 februari 1862 in Santiago de Cuba opgericht door Facundo Bacardí. Het merk kent een roerige geschiedenis, waaronder het vluchten van verschillende topmannen in de jaren 60 voor het regime van Fidel Castro. In dat jaar werden de bezittingen van het bedrijf in Cuba genationaliseerd. De verschillende werkmaatschappijen in Mexico, Puerto Rico, de Verenigde Staten, de Bahama's en Bermuda zijn in 1992 geconsolideerd tot één bedrijf. Tegenwoordig is het een van de grootste sterkedrankconcerns ter wereld, met een omzet van ongeveer $ 5,5 miljard (in 2008).

Bacardi is sinds de nationalisatie niet meer actief in Cuba.[2] Het grootste merk rum in Cuba is Havana Club, een bedrijf dat genationaliseerd werd na de Cubaanse revolutie in 1959. Dranken die gemaakt worden in de voormalige Bacardi distilleerderij worden verkocht onder de naam Caney. Hoewel het hedendaagse Bacardi niets meer te maken heeft met het land Cuba probeert het om commerciële redenen haar Cubaanse afkomst te benadrukken. Dit is mede een gevolg van toenemende concurrentie van Havana Club op de internationale rummarkt. Bacardi heeft kritiek en juridische problemen gehad over deze strategie, deels omdat het klanten onterecht zou laten geloven dat het een Cubaans product betreft en deels omdat Bacardi op verscheidene manieren de Amerikaanse boycot van Cuba heeft gesteund en daarmee het Cubaanse volk benadeelt. Bacardi verkoopt alleen Havana Club in de Verenigde Staten, daarbuiten is de distributie en verkoop in handen van Pernod Ricard.

Producten en merken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Bacardi voornamelijk bekend is geworden door zijn rum heeft het bedrijf ook verschillende andere dranken op de markt gebracht en overgenomen. Hieronder een lijst van merken:[3]

Veel van deze producten werden erkend voor hun kwaliteit door Monde Selection.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Toen koning Alfons XIII van Spanje de Spaanse griep kreeg, dronk hij een fles Bacardi-rum leeg. De volgende dag was de koorts weg en, hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit door de Bacardi zou zijn gekomen, staat sindsdien op elke Bacardifles het Spaanse koninklijk wapenschild afgebeeld.[4]
  • In 2021 had de Leidse zanger Mart Hoogkamer een nummer 1-hit met het nummer Ik ga zwemmen, waarvan de eerste refreinregel luidt: "Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon."
Zie de categorie Bacardi Rum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.