Bahman Ghobadi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bahman Ghobadi
Bahman Ghobadi in 2009
Geboorteland Vlag van Iran Iran
Beroep Filmregisseur
Filmproducent
Scenarioschrijver
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Film
Bahman Ghobadi, 2006

Bahman Ghobadi (Koerdisch: به‌همه‌نی قوبادی, Farsi: بهمن قبادی ) (Baneh, 1 februari 1968) is een Iraans-Koerdische filmregisseur.

Ghobadi werd geboren in het Iraans-Koerdische dorp Baneh, waar zijn eerste speelfilm De tijd van de dronken paarden speelt.

De ouders van Ghobadi scheidden toen hij elf jaar oud was. Om bij te dragen aan het levensonderhoud van de familie moest Ghobadi sindsdien gaan werken. Intussen bleef hij ook naar school gaan. Toen Ghorbadi twaalf jaar oud was brak de oorlog tussen Irak en Iran uit. Zijn geboortestreek werd regelmatig door de Iraakse luchtmacht gebombardeerd. Veel familieleden van Ghobadi kwamen daardoor om het leven.

Na de afronding van zijn middelbareschoolopleiding kreeg Ghobadi een baantje bij de plaatselijke radio. In 1988 sloot hij zich in Sanandaj aan bij een groep jonge filmliefhebbers, met wie hij zijn eerste korte films maakte. In 1993 begon hij te Teheran aan een opleiding in de cinematografie.

Na zijn bachelor te hebben gehaald draaide Ghobadi korte films op 8mm-film. Met zijn documentaire Leven in mist won hij voor het eerst een prijs. Vervolgens werkte hij als assistent bij de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami. Zijn eerste lange speelfilm was De tijd van de dronken paarden. Dit was niet alleen de eerste lange speelfilm van Ghobadi, maar ook de eerst Koerdische film die ooit in Iran was gemaakt.

In 2004 maakte Ghobadi Schildpadden kunnen vliegen (in het Nederlands taalgebied uitgebracht onder de Engelse titel Turtles Can Fly). Deze film werd gedeeltelijk in Iran en gedeeltelijk in de Koerdische Autonome Regio opgenomen. Het was de eerste speelfilm die op Iraaks grondgebied werd opgenomen sinds de val van Saddam Hoessein. Deze film won verschillende prijzen, waaronder in 2005 de Gouden Schelp bij het Internationaal filmfestival van San Sebastian en in datzelfde jaar de publieksprijs bij het Filmfestival van Rotterdam. Tijdens het Filmfestival van San Sebastián verklaarde Bahman Ghobadi dat hij met deze film beoogde hij het leven van oorlogsvluchtelingen te laten zien.

In 2006 won Ghobadi met Halve maan wederom de Gouden Schelp bij het Filmfestival van San Sebastián. Deze film won in 2007 de publieksprijs bij het Filmfestival van Istanbul.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bahman Ghobadi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.