Balkankamsalamander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Balkankamsalamander
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Triturus karelinii 0615.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Caudata (Salamanders)
Familie:Salamandridae (Echte salamanders)
Onderfamilie:Pleurodelinae
Geslacht:Triturus (Watersalamanders)
Soort
Triturus karelinii
(Strauch, 1870)
Europese verspreidingsgebied van Triturus karelinii (incl. Triturus arntzenii
Europese verspreidingsgebied van Triturus karelinii (incl. Triturus arntzenii
Afbeeldingen Balkankamsalamander op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Balkankamsalamander op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De balkankamsalamander[2] (Triturus karelinii), ook zuidelijke kamsalamander of oostelijke kamsalamander[3],is een salamander uit de familie echte salamanders (Salamandridae).[4] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Alexander Strauch in 1870. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Triton karelinii gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Zoals alle kamsalamanders heeft ook deze soort een kleine dunne kam over de rug en staart, vrouwtjes alleen op de staart. Bij de mannetjes is de kam moeilijk te zien buiten de paartijd, omdat ze dan op het land leven en een drogere huid hebben. De kleur is bruin tot donkerbruin, met over het gehele lichaam een patroon van ronde donkere vlekken, ook op de knaloranje tot geel gekleurde keel en buik waar ze erg afsteken. Deze soort lijkt op de gewone kamsalamander (Triturus cristatus), maar heeft een forser lichaam en wordt iets langer; ongeveer 23 centimeter. Ook wordt deze soort relatief oud, waarschijnlijk wel 15 jaar, het kan wel 6 duren jaar eer de salamander geslachtsrijp is.

Algemeen[bewerken]

De balkankamsalamander komt voor in de Balkan tot in het gebergte de Kaukasus in Turkije en Iran.[5] De habitat bestaat uit kleine meertjes, sloten, poelen en vennen in hoger gelegen bergstreken in en rond bossen, zowel naaldbomen als loofbomen worden geduld. Vanwege het ruige gebied waarin de soort voorkomt bestaat het verspreidingsgebied uit kleine populaties rond wateren. De salamander is voornamelijk nachtactief, en het voedsel bestaat uit kleine waterinsecten en de larven, op het land levende exemplaren ook kleine slakken en wormen.