Ballblazer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ballblazer
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Lucasfilm Games
Uitgever(s) Activision, Atari
Datum van uitgave 1984
Genre(s) sport
Spelmodus 1 speler vs computer
speler vs speler
computer vs computer
Platform(s) Amstrad CPC, Apple II, Atari 8-bit, Atari 5200, Atari 7800, Commodore 64, MSX, NES, ZX Spectrum
Media spelcartridge, cassette
Navigatie
Vervolg Masterblazer
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Ballblazer is, tezamen met Rescue on Fractalus!, het eerste computerspel ontwikkeld door Lucasfilm Games, thans LucasArts. Het verscheen in 1984 voor de Atari 8 bit-familie en werd later geporteerd naar Apple II, ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, Atari 7800 en NES.

Initieel werd het spel Ballblaster genoemd. Gezien het spel voor de releasedatum al was uitgelekt, kon men het illegaal downloaden op diverse bulletin board systems.[1] Daarom werd beslist om het spel te hernoemen naar Ballblazer.

Gameplay[bewerken]

Ballblazer is een redelijk eenvoudig spel en wordt gespeeld tussen "mens tegen computer", "mens tegen mens" of "computer tegen computer".

Het beeldscherm is verdeeld in twee horizontale rechthoekige vakken waarin elke speler zijn spelsituatie in zijn perspectief ziet. Verder heeft elke speler zijn eigen te verdedigen doel en is er een zwevende bal. De speler bestuurt een "rotofoil" die ergens een magnetisch veld heeft die de zwevende bal kan vasthouden. Bedoeling van het spel is om de zwevende bal in het doel van de tegenstander te krijgen, en uiteraard het eigen doel te verdedigen zodat de tegenstander geen punten kan maken.

De rotofoil komt in het bezit van de bal door met het magnetisch veld van de rotofoil tegen de bal te rijden. Via eenzelfde manier kan hij de bal afnemen wanneer deze in het bezit is van de tegenstander.

Elke rotofoil is uitgerust met een vuurknop. Indien de rotofoil in het bezit is van de bal en men vuurt, dan zal het magnetisch veld de bal naar voor doen wegschieten. In het andere geval zal een magnetische golf worden weggeschoten. Als die golf op zijn pad de bal tegenkomt, zal de bal worden weggekaatst. Op die manier kan men de bal dus ook uit het bereik van de tegenspeler houden.

Wanneer de speler niet in het bezit is van de bal en hij laat zijn rotofoil niet rijden, dan zal het spel de rotofoil steeds automatisch draaien zodat deze maximum in een boog van 90 graden van de bal is verwijderd. Indien de bal wel in bezit komt, draait de rotofoil zich automatisch naar de zijde waar de goal van de tegenstander staat. Die goal is niet statisch, maar beweegt over de zijlijn van het speelveld. Telkens als men scoort, wordt de goal kleiner.

Punten en winnaar[bewerken]

De puntenverdeling is als volgt:

  • 1 punt wanneer de rotofoil in het doel van de tegenstander rijdt.
  • 2 punten voor een kort-afstandsschot. Hierbij wordt de bal afgevuurd en belandt deze in het reeds zichtbare doel van de tegenstander.
  • 3 punten voor een lang-afstandsschot. In deze situatie wordt de bal afgevuurd, is het doel van de tegenstander nog niet in beeld, maar belandt de bal wel in dat doel.

De winnaar is de persoon die exact 10 punten scoort binnen een bepaalde tijd. Wanneer de tijd verstreken is en geen van beide spelers exact 10 punten heeft, komt er een golden goal: de eerste speler die een goal maakt, wint dan het spel.

Ten slotte is er nog een eigenaardigheid in de puntentelling: de som van beide spelers kan niet meer dan 10 zijn. Indien wel, dan worden de overbodige punten afgetrokken bij de tegenspeler.

Voorbeeld puntentelling[bewerken]

Speler A heeft 6 punten verdiend door 3 korte-afstandsschoten. Speler B heeft 3 punten verdiend door 3 keer in het doel te rijden. De score is op dit ogenblik 6-3

Stel dat speler A vervolgens opnieuw scoort met een kort-afstandsschot. Hierdoor krijgt hij twee punten. De score zou dan op 8-3 komen. Echter is de som dan groter dan 10, want 8 + 3 = 11. Alle overbodige punten worden afgetrokken bij de tegenspeler. Dit wil zeggen dat zijn score in deze situatie met 1 punt verminderd. Hierdoor wordt de score 8-2.

Vervolgens scoort speler B 3 punten met een lang-afstandsschot. Daardoor zou de score op 8-5 komen te staan. De som van deze score is 13, dus worden er 3 punten afgetrokken bij speler A. Hierdoor komt de score op 5-5.

Soundtrack[bewerken]

De achtergrondmuziek van het spel is gemaakt met de "riffology"-techniek, dewelke voor het eerst werd toegepast in dit spel.[2] Men heeft de muziek opgedeeld in verschillende voorgedefinieerde blokken. Die blokken heeft men nogmaals opgesplitst in de verschillende instrumenten. Aan de hand van een algoritme worden deze blokken in een min of meer willekeurige volgorde afgespeeld. Dit heeft als gevolg dat de muziek zich nooit identiek herhaalt, maar wel steeds in een variatie op hetzelfde thema.

Platforms[bewerken]

Jaar Platform
1985 Apple II, Atari 8-bit, Commodore 64, ZX Spectrum
1986 Amstrad CPC, Atari 5200
1987 Atari 7800, MSX
1988 NES

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Jaar Platform Score
ASM (Aktueller Software Markt) 1986 ZX Spectrum 92%
The Video Game Critic 2006 Atari 8-bit 91%
The Video Game Critic 1999 Atari 7800 91%
Atari Gamer - XL-XE Game Review Edition 2013 Atari 8-bit 90%
Computer and Video Games (CVG) 1987 Atari 8-bit 90%
64'er 1985 Commodore 64 87%
The Video Game Critic 2002 Atari 5200 83%
Megablast 1992 Atari 7800 71%
Tilt 1987 Amstrad CPC 65%
Digital Press - Classic Video Games 2003 NES 30%