Barbara Juliana von Krüdener

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barones von Krüdener met haar zoon Paul, geschilderd in 1786 door Angelika Kauffmann, als portrait historié

Barbara Juliana (Julie) von Krüdener (Russisch: Варвара Юлия Крюденер) (Riga, 22 november 176425 december 1824) was een Baltisch-Duitse barones, mystica en schrijfster. Haar vader, Otto Hermann von Vietinghoff, kolonel gedurende de oorlogen onder het bewind van Catherina II, was schatrijk. Haar moeder was Barones Anna Ulrica von Miinnich. Barbara Juliana - Julie - trouwde op 18-jarige leeftijd op 29 september 1782 met Baron Burckhard Alexis Constantin von Krüdener, een weduwnaar die 16 jaar ouder was dan zij. Op 31 januari 1784 kregen zij een zoon, Paul. In datzelfde jaar werd Baron van Krüdener ambassadeur in Venetië en dat bleef hij tot hij werd overgeplaatst naar Kopenhagen in 1786. In 1787 werd een dochter geboren: Juliëtte.

Na de dood van Baron von Krüdener op 4 juni 1802 schreef Julie von Krüdener onder het pseudoniem Sidonie het boek Valérie. In 1803 werd dit boek uitgebracht. Het boek was gedeeltelijk autobiografisch en werd in eerste instantie geen succes. Julie ontpopte zich tot een ware marketeer. Zij publiceerde - tegen betaling - gedichten in de Parijse kranten waarin zij de schrijfster van Valérie prees en verzocht uit haar zelfverkozen ballingschap op het platteland te stappen en naar Parijs te komen. Vervolgens liep Julie alle winkels af en vroeg om Valérie-parfum, Valérie-lingerie, Valérie-handschoenen en Valérie-kant. Zo werd het boek alsnog een succes, zo'n succes dat heel wat ouders hun dochter Valérie noemden.

In 1814 leerde Julie von Krüdener bij toeval tsaar Alexander I kennen. De Russische tsaar had een affaire met een vriendin van Julie, de mooie Roxandra Sturdza. Roxane en Julie onderhielden een levendige briefwisseling waaruit Roxane Alexander placht voor te lezen. Alexander I raakte geïnteresseerd in Julie en zij ontmoetten elkaar 4 juni 1815 in Heilbronn. Alexander was volkomen onder de indruk van de mystica Julie, zozeer dat hij in 1815 de Heilige Alliantie schreef. De Heilige Alliantie riep de leiders van alle Europese koninkrijken op hun volk te regeren als vaders over hun onderdanen uit naam van Christus. Paus Pius VII weigerde te tekenen, evenals drie vorsten en de Turkse sultan Mahmud.

Julie stierf in de Krim op kerstochtend in 1824. Haar stoffelijk overschot werd bijgezet in een Armeense kerk. Daar zag men de tsaar, biddend op haar graf.

Zie de categorie Barbara Juliana, Baroness von Krüdener van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.