Barbuda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbuda
Eiland van Antigua en Barbuda
Caribbean - Barbuda.PNG
Locatie
Land Antigua en Barbuda
Eilandengroep Kleine Antillen
Locatie Caribische Zee
Coördinaten 17°37'0"NB, 61°48'0"WL
Algemeen
Oppervlakte 160,58 km²
Inwoners 1810[1]
(11,3 inw./km²)
Hoofdplaats Codrington
Overig
ISO 3166 AG-10
Foto's
Antigua (onder) en Barbuda (boven)

Antigua (onder) en Barbuda (boven)

Barbuda is een eiland in de Caraïbische Zee en maakt deel uit van de staat 'Antigua en Barbuda'. Het eiland telde ongeveer 1800 inwoners waarvan de meesten in Codrington woonden.

Ten zuiden van Barbuda liggen de eilanden Antigua, Montserrat en Guadeloupe; ten noorden van Barbuda liggen Nevis, Saint Kitts, Saint-Barthélemy en Sint Maarten.

Toen Christoffel Columbus in 1493 op Barbuda landde, werd het eiland bewoond door Arowakken en Cariben. Nadat de Spanjaarden en de Fransen er nederzettingen hadden opgericht, startten de Engelsen er in 1667 een kolonie. In de 17e en 18e eeuw werkten er velen als slaven in suikerrietplantages.

In 1981 werd Barbuda, samen met Antigua en Redonda onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk als de staat 'Antigua en Barbuda'. In 1989 deed de Barbuda Independence Movement mee aan de verkiezingen. De eenmanspartij streed voor de onafhankelijkheid van Barbuda ten opzichte van Antigua. De partij haalde slechts 71 stemmen en geen zetel, en deed nadien aan geen enkele andere verkiezing in het land mee.

In 2017 werd Barbuda zwaar getroffen door orkaan Irma. Premier Gaston Browne verklaarde dat 95% van de gebouwen op het eiland beschadigd tot verwoest waren door de categorie 5-orkaan, hierdoor werd Barbuda de facto onbewoonbaar.[2][3] Eén kind is omgekomen. Na Irma werd de volledige bevolking van het eiland (zo'n 1700 bewoners) geëvacueerd naar het naburige Antigua. Hierdoor woonde er voor het eerst in 300 jaar geen mens meer op Barbuda. In februari 2019 was echter een groot deel van de bevolking weer teruggekeerd. [4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]