Barlovento (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barlovento
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Barlovento (Canarische Eilanden)
Barlovento
Situering
Autonome regio Canarische Eilanden
Provincie Santa Cruz de Tenerife
Coördinaten 28° 50′ NB, 17° 48′ WL
Algemeen
Oppervlakte 43,50 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
1.886
(43 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
38.007
https://barlovento.es/
Detailkaart
Kaart van Barlovento
De gemeente op het eiland La Palma
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Barlovento is een gemeente op het eiland La Palma, in de Spaanse provincie Santa Cruz de Tenerife in de regio Canarische Eilanden, met een oppervlakte van 44 km². Barlovento telt 1.886 inwoners (1 januari 2016). Het hoogste punt van deze gemeente ligt op 548 meter boven zeeniveau.

Het dorp Barlovento ligt hoog en winderig, zeer vruchtbaar en waterrijk, aan een kruising van wegen, die in het noorden van het eiland liggen. Het dorp bestaat voornamelijk uit een aantal huizen maar wel met de kerk "Ntra. Señora del Rosario".

De bevolking van Barlovento moet wel boven alles staan om het steile land bewerkbaar te krijgen en de watergalerijen door het gesteente te laten lopen, die het droge land nat houden. Weliswaar is het gebied groen en vochtig, water is niet in vrije vorm verkrijgbaar. Aan de gehele kust rijzen de bananenplantages, het hoofdproduct van de gemeente, op.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Drakenboom[bewerken | brontekst bewerken]

In het nabijgelegen "Las Toscas" groeien de meeste drakenbomen van het eiland. De drakenbloedboom "El Drago" is de nog laatste, mythologische boom en de buitengewoonlijkste endemische boom van de Canarische Eilanden. Van het uitzichtpunt "Las Toscas" voert een interessante weg tussen deze bomen door naar het gemeentedeel Gallegos.

Waterreservoir[bewerken | brontekst bewerken]

In de nabijheid van het dorp ligt in een oude vulkaankrater het grootste waterreservoir van het eiland met een capaciteit van 5 miljoen m³. Bijna ertegenaan ligt een camping.

Natuurzwembaden[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere plek, waar men de vrije tijd kan doorbrengen is "La Fajana", ten noorden van de vuurtorens "Punta Complida", hier zijn de natuurzwembaden.

De slag van Lepanto[bewerken | brontekst bewerken]

Barlovento is de enige gemeente van de Canarische eilanden, die nog de traditionele "Slag bij Lepanto" viert. De oorsprong van dit feest is de heftige strijd tussen de eilandbewoners en piraten, die vroeger het eiland innamen. Vroeger vierde men dit feest ook in Santa Cruz de La Palma maar in Barlovento wegens zijn beschermheilige bestaan van "de heilige vrouw van El Rosario".

Die werd in 1571 door de paus als beschermheilige van de soldaten benoemd, die in de zegenrijke zeeslag van Lepanto waren. Voor het feest werden houten schepen gebouwd, verhult met kleurige banen - wit vertegenwoordigde Juan von Osterreich en rood en zwart vertegenwoordigden de Turken. Deze slag eindigde met de nederlaag van de Turken en hun bekering tot het Katholicisme voor het standbeeld van "Jungfrau van El Rosario".

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijderd van:

  • Santa Cruz de La Palma: 35 km
  • Luchthaven: 41 km
  • Los Sauces: 12 km
  • Puntallana: 25 km
  • Garafia: 38 km
  • La Laguna: 2 km

Kleine plaatsen rondom Barlovento zijn Gallegos, La Cuesta, Las Cabezadas, Lomo Machin en Topaciegos y La Tosca.

Feestdagen[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama op de plaats Barlovento

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

jaar inwonertal dichtheid
1991 2644 60.71/km
1996 2488 57.13/km
2001 2382 54.13/km
2002 2378 57.13/km
2003 2367 66.13/km
2004 2350 65.66/km
Zie de categorie Barlovento van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.