Barmsijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Barmsijs
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Acanthis flammea, Kotka, Finland 3.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Acanthis (Barmsijzen)
Soort
Acanthis flammea
(Linnaeus, 1758)
winterkleur
winterkleur
eieren
eieren
Afbeeldingen Barmsijs op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Barmsijs op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Zang van een Kleine Barmsijs
Vista-kmixdocked.png
(download·info)
Geluid van barmsijs
Vista-kmixdocked.png
groepje barmsijsjes op de Amerikaanse prairie (download·info)

De barmsijs (Acanthis flammea; synoniem: Carduelis flammea) is een zangvogel uit de familie van vinkachtigen (Fringillidae).

Kenmerken[bewerken]

Deze kleine, grijsbruine vogel heeft op de bovenzijde donkere lengtestrepen.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit zaden en insecten.

Een barmsijs op zoek naar voedsel in de bossen van Texel.

Voortplanting[bewerken]

Het nest is samengesteld uit takjes, halmen, korstmos en mos, met haar bekleed. Het vrouwtje legt 3 tot 6 blauwachtige eitjes met roodbruine vlekjes, die ze uitbroedt in 13 dagen, na 15 tot 18 dagen vliegen de jongen uit, en na 3 weken zijn ze zelfstandig. Barmsijzen komen in de wintermaanden in Nederland en België voor.

In het veld herkenbare ondersoorten[bewerken]

Op de IOC World Bird List (versie 3.4, uit 2013) worden de kleine barmsijs (A. f. cabaret) en de grote barmsijs (A. f. flammea) genoemd als een ondersoorten. Ze verschillen in formaat en kleur. De kleine barmsijs is vooral bruin, de grote oogt grijzer. Daarnaast is er nog de Groenlandse barmsijs (A. f. rostrata). Deze ondersoorten worden door sommige auteurs als aparte soorten beschouwd. De grote barmsijs lijkt sterk op een andere barmsijs, de witstuitbarmsijs (Acanthis hornemanni), die wél als aparte soort wordt opgevat.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor in Noord-Scandinavië en Noord-Rusland, maar ook op de Britse Eilanden, IJsland en in het Alpengebied. Van oorsprong is het een broedvogel in Scandinavië, de Britse eilanden en de Alpen. In de twintigste eeuw breidde het broedgebied zich naar het zuiden uit, zodat ze vanaf 1942 ook als broedvogel in Nederland werden vastgesteld, eerst op de Waddeneilanden, later ook in de duinstreek, Drenthe en de Zuid-Veluwe.[2] Ze broeden daar in naaldbossen en opslag van berken langs heidevelden maar ook in struwelen.[3]

De soort telt drie ondersoorten:

Mutaties[bewerken]

De barmsijs wordt in gevangenschap gehouden en heeft een plaats in de avicultuur. Er bestaan diverse vachtkleurvarianten waaronder: bruin, agaat, isabel, pastel enkelfactorig en dubbelfactorig (dubbele pastelfactor), kobalt (tegenwoordig beter bekend als donkerfactor) en combinaties van mutaties en phaeo.

Externe link[bewerken]