Barnabieten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De congregatie der Barnabieten (Congregatio Clericorum Regularium Sancti Pauli Barnabitarum of Barnabitae) (CRSP) werd in 1530 te Milaan gesticht door Antonius Maria Zaccaria (1502-1539) (heilig verklaard in 1897). Oorspronkelijk heette deze congregatie Clerici van de Heilige Paulus (Paulinen). De naam Barnabieten komt van de kerk en het klooster van de Heilige Barnabas te Milaan, waar ze hun activiteiten ontplooiden. Samen met de clerici, richtte de stichter ook een nonnencongregatie op (de Engelen van Sint-Paulus) en een lekencongregatie (de Gehuwden van Sint-Paulus).

De congregatie houdt zich bezig met prediking, opvoeding, parochiaal en missiewerk. In 2004 telde de congregatie 303 priesters en 385 mannelijke religieuzen.

In België heeft de congregatie vestigingen in Brussel, Moeskroen en Strépy-Bracquegnies. Verder zijn er vestigingen in onder andere Afghanistan, Albanië, Brazilië, Canada, de Verenigde Staten, Chili, Congo-Kinshasa, Italië, Mexico, de Filipijnen, Polen, Rwanda en Spanje.

Referenties[bewerken]