Bartholomew Roberts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bartholomew Roberts met een aantal door hem gekaapte schepen op de achtergrond
De piratenvlag van Bartholomew Roberts
Bartholomew en zijn bemanning

Bartholomew Roberts, ook bekend als Black Bart (17 mei 168210 februari 1722) uit Casnewydd-bach (Little Newcastle), Wales, was een piraat. Hij staat in de scheepvaartgeschiedenis beschreven als de meest succesvolle kaper.

Levensloop[bewerken]

Hij voer als kabinejongen mee in de Twiste en vocht mee in verschillende successieoorlogen met Spanje en Nederland. Pas op zijn 37e zou Roberts zich bekeren tot piraat. Hij was derde stuurman op het slavenschip Princess of Londen. Het schip werd gekaapt door Howell Davis, die Roberts onder zijn gezag nam. Roberts kreeg vanwege zijn enorme gestalte en lange donkere haar de bijnaam Black Bart. Na diverse kapingen werd Roberts benoemd tot kapitein van de sloep Rover waarmee hij vertrok van het eiland Princes, het tegenwoordige Principe (eiland).

Uiteindelijk zou Roberts 454 schepen en sloepen hebben gekaapt of doen zinken, enorme rijkdom hebben vergaard en zelfs een kleine vloot om zich heen hebben gebouwd, waaronder de Royale Fortune, de Grote Ranger en de Kleine Ranger.

Einde[bewerken]

Begin februari 1722 raakte Roberts in een scheepsgevecht betrokken en werd dodelijk geraakt door een kanonskogel. Hij overleed een paar dagen later, waarna zijn lichaam ofwel in zee gegooid zou zijn, ofwel begraven op het eiland El Principe.

Trivia[bewerken]

In Pirates of the Caribbean wordt beweerd dat Bartholomew en Morgan de schrijvers zijn van de piratencode. Het hoofdpersonage in de film Pirates (1986) verwijst met de naam Bartholomew naar de piraat.

In Assassin's Creed: IV Black Flag komt Bartholomew voor en gaat op het einde dood door de hoofdpersonage Edward James Kenway.

Bronnen[bewerken]

Daniel Defoe - A General History of the Robberies and Murders of the Most Notorious Pirates (1724)

Douglas Botting - Geschrifte der Zeevaart: de Piraten (1979)