Bay Roberts (baai)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bay Roberts
Ruwe rotskust aan de noordrand van Bay Roberts
Bay Roberts (Newfoundland)
Bay Roberts
Situering
Stroomgebiedslanden Vlag van Canada Canada
Locatie Newfoundland
Coördinaten 47° 36′ NB, 53° 14′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 13 km²
Soort water Baai
Maximale lengte 7,5 km
Maximale breedte 2,5 km
Overig
Plaatsen Bay Roberts, Port de Grave
Foto's
Zicht op Port de Grave met op de voorgrond Bay Roberts
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Bay Roberts is een baai van het eiland Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.[1] De 13 km² metende Bay Roberts is een inham van de grote Conception Bay.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bay Roberts is een van de talrijke grote zijbaaien aan de westzijde van Conception Bay. Dat is de grote noordelijke baai van Newfoundlands zuidoostelijke schiereiland Avalon. Bay Roberts zelf snijdt in op het schiereiland Bay de Verde, het noordwestelijke subschiereiland van Avalon.

De baai is van zuidwest naar noordoost 7,5 km lang en heeft een maximale breedte van zo'n 2,5 km. Ze wordt in het noordwesten begrensd door het schiereiland van Bay Roberts en in het zuidwesten door het schiereiland van Port de Grave.

In het uiterste noorden is de kust erg ruw met spectaculaire rotsformaties. Het aldaar gelegen Fergus Island is het enige eiland in de baai.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

In het westen en noorden grenst de baai aan het grondgebied van de naar de baai vernoemde gemeente Bay Roberts. Zowel Bay Roberts-centrum als de buurt Coley's Point liggen aan de baai. Het zuidoostelijke schiereiland dat de baai begrensd is gemeentevrij. Het grootste gehucht aldaar is Port de Grave, dat ook een overkoepelende naam is voor alle plaatsen op dat kleine schiereiland.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]