Beauvoir-Wavans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beauvoir-Wavans
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Beauvoir-Wavans (Frankrijk)
Beauvoir-Wavans
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Pas-de-Calais (62)
Arrondissement Arras
Kanton Auxi-le-Château
Coördinaten 50° 13' NB, 2° 10' OL
Algemeen
Oppervlakte 9,49 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
371[1]
(39 inw./km²)
Hoogte 32 - 128 m
Overig
INSEE-code 62881
Foto's
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Beauvoir-Wavans is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France). De gemeente telt 397 inwoners (1999) en maakt deel uit van het arrondissement Arras.

Église Saint-Vaast

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een oude vermelding van de plaats is Vuavant uit de 12de eeuw.

Tijdens het ancien régime omvatte de parochie naast Wavans ook Beauvoir net ten oosten van Wavans, stroomopwaarts langs de Authie. Beide plaatsen lagen aan weerszijden van die rivier, het noordelijk deel in Artesië, het zuidelijk in Picardië. De kerk bevond zich in het Artesisch deel van Wavans. Op de 18de-eeuwse Cassinikaart is de plaats weergegeven als Wavans, met in het oosten Beauvoir-Rivière ten noorden van de Authie en Beauvoir Picardie ten zuiden van de rivier.

Op het eind van het ancien régime werd het gebied verdeeld in twee gemeenten. Het deel ten noorden van de Authie werd de gemeente Wavans in het departement Pas-de-Calais, terwijl het deel ten zuiden van de Authie de gemeente Beauvoir-Rivière vormde in het departement Somme. De namen bestonden dus weliswaar al in het ancien régime, maar werden nu wel voor andere gebieden gebruikt: waar vroeger Wavans in het westen en Beauvoir in het oosten lag, beide over de Authie, stond de gemeentenaam Wavans nu voor het grondgebied ten noorden en Beauvoir ten zuiden van de Authie. De nieuwe gemeente Wavans omvatte dus zowel een deel van het vroegere Wavans en het vroegere Beauvoir uit het ancien régime.[2]

In 1948 werd de gemeentenaam Wavans veranderd in Wavans-sur-l'Authie.

In 1974 werd de gemeente Beauvoir-Rivière uit het departement Somme aangehecht en de gemeentenaam werd gewijzigd in Beauvoir-Wavans.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Beauvoir-Wavans bedraagt 9,5 km², de bevolkingsdichtheid is 41,8 inwoners per km². De gemeente bestaat uit het dorp Wavans en het gehucht Beauvoir ten oosten daarvan, beide op de Authie gelegen.

De onderstaande kaart toont de ligging van Beauvoir-Wavans met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente
Zie de categorie Beauvoir-Wavans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.