Belleville (Parijs)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belleville
Wijk van Parijs
Belleville (Parijs)
Belleville
Kerngegevens
Gemeente Parijs
Stadsdeel 20e arrondissement
Wijk 77ste quartier
Coördinaten 48° 52′ NB, 2° 23′ OL
Oppervlakte 80,7 ha  
Inwoners
(2005)
35.773
Detailkaart
Kaart van Belleville
Foto's
Rue de Belleville (bergopwaarts) in 1900.
Rue de Belleville (bergopwaarts) in 1900.
Rue de Belleville, dalwaarts met zicht naar het westen op de Eiffeltoren

Belleville is een wijk in Parijs in Frankrijk. De wijk is het 77ste quartier, in het 20ste arrondissement. Het was van oorsprong een zelfstandige gemeente, met een grondgebied dat zich verder uitstrekte over het zuiden van het huidige 19de en het noorden van het 20ste arrondissement, maar dat ook gedeelten van het 10de en 11de arrondissement omvatte. In 1860 werd de gemeente bij de stad Parijs gevoegd. In de representatie van Parijzenaars is de "wijk Belleville" nog steeds groter, en beslaat het grondgebied van de voormalige gemeente Belleville.

Bekende Belleville-bewoners waren zangeres Édith Piaf, schrijver Georges Perec, voetballer Lassana Diarra, en de Belgische muzikant Django Reinhardt. Fotograaf Willy Ronis schoot er vele van zijn Parijse beelden van het stadsleven, en de auteur Daniel Pennac situeerde er zijn romanreeks Saga Malaussène; zeven romans over de professionele zondebok Benjamin Malaussène. Ook meerdere romans van Romain Gary beschrijven de wijk, waaronder La Vie devant soi (1975), bekroond met de Prix Goncourt.

Op de gelijknamige heuvel in de wijk bevindt zich sinds 1988 het stadspark Parc de Belleville. De top van de heuvel, met een hoogte van 128,5 meter is, na Montmartre, het op een na hoogste punt van Parijs.

Belleville, 2021
Zie de categorie Belleville, Paris van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.