Street art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Street art in Amsterdam: voetgangers-verbodsbord wordt door eenvoudige toevoeging geweren-verbodsbord

Street art is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren. Street art komt voor in de vorm van stickers, sjabloondruk en posters, maar ook eigenmachtig geplaatste beelden, muurschilderingen en mobielen vallen hieronder.

Video: Street art wordt aangebracht in de Hertogstraat en St. Josephhof in Nijmegen

Het grote verschil tussen graffiti en andere street art is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat (en dus om de makers) en dat bij street art meestal de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street-art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.

Het verschijnsel is ontstaan in de jaren '70 en werd toen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken. Later verdween het fenomeen weer naar de achtergrond en het dook pas weer op in de late jaren 90. Dit keer als een zuivere kunstvorm (zie straatgrafiek) waarbij de straat, zoals bij het Memory Brick project in Gorinchem, als tentoonstellingsruimte dient. Een andere vorm van street art is wildbreien (guerrilla-knitting) waarbij straatobjecten zoals palen van verkeersborden of bomen aangekleed worden met kleurrijk gebreid textiel. Een verdere variant is het wildtuinieren (guerrilla gardening), waarbij men zonder toestemming stukken onbenutte grond in steden beplant met bloemen of struiken.

Een voorbeeld van street art of guerrilla art in Amsterdam is de saunaman maar zeker ook Zene. Internationaal is Banksy een bekende artiest binnen deze beweging.

Afbeeldingen[bewerken]

Literatuur[bewerken]