Belonochilus numenius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Belonochilus numenius
Belonochilus numenius
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Orsillinae
Geslacht:Belonochilus
Soort
Belonochilus numenius
(Say, 1832)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Belonochilus numenius op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Belonochilus numenius is een wants uit de onderfamilie Orsillinae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). De wetenschappelijke naam is voor het eerst gepubliceerd door Thomas Say in 1832. In Nederland is de wants ook wel bekend onder de naam Amerikaanse platanenwants.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Belonochilus numenius is een smalle, langwerpige bodemwants. Het halsschild en scutellum zijn duidelijk gepuncteerd (met uitzondering van een lichtere, gladde T-vormige verhoging op het schildje en een lijn over het midden van het halsschild). De kop is langwerpig en spits toelopend. De steeksnuit (rostrum) is zeer lang om aan de grote bolle vruchten van platanen te kunnen zuigen.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De wants komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in 2008 voor het eerst in Europa gesignaleerd. Vanuit het Middellandse zee-gebied heeft de wants zich verder naar het noorden verspreid. In 2022 is hij ook in Nederland waargenomen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel de nimfen als de volwassen dieren zuigen aan de vruchten van plataan maar in Noord-Amerika worden ook andere waardplanten genoemd, zoals driedelige ambrosia, wilgen en iepen. In Zuid Europa wordt de soort ook waargenomen op gewone esdoorn.