Benedenwindse Eilanden (Kleine Antillen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Benedenwindse Eilanden
Eiland
Caribbean - Benedenwindse eilanden.PNG
Locatie
Eilandengroep Kleine Antillen
Locatie Caribische Zee

De Benedenwindse Eilanden of Eilanden beneden de wind zijn een groep eilanden in de Caribische Zee, behorende tot de Kleine Antillen. Tot deze groep behoren de Nederlandse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, ook wel de ABC-eilanden genoemd. De naam verwijst naar de ligging ten opzichte van de heersende noordoostelijke passaatwinden.


Overzicht[bewerken]

De Benedenwindse eilanden bestaan vanaf de uiterste noordoostpunt van Venezuela uit de volgende eilanden en eilandgroepen:

Verwarring[bewerken]

De onderverdeling in het Engels wijkt af van die in het Nederlands (en enkele andere talen, zoals het Frans en het Duits), omdat de scheiding tussen de Benedenwindse en Bovenwindse Eilanden niet zoals gebruikelijk bij Venezuela, maar tussen Dominica en Martinique gelegd wordt. Bovendien wijken de namen in het Engels af: de eilanden van Puerto Rico tot en met Dominica worden de Leeward Islands genoemd, die daaronder de Windward Islands. Eveneens verwarrend is dat de Nederlandse Bovenwindse Eilanden, die volgens de Engelse indeling behoren tot de Leeward Islands, in het lokale Engels de Windward Islands worden genoemd. Bovendien zijn Aruba, Bonaire, Curaçao en de Venezolaanse eilanden Las Aves, Los Roques, Orchila, La Blanquilla, Los Hermanos en Los Testigos in het Engels als Leeward Antilles bekend.

In de Stille Oceaan liggen bovendien de Benedenwindse Eilanden van Frans-Polynesië.

Zie ook[bewerken]