Berenmuts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hertog van Edinburgh met berenmuts
Belgische grenadiers in ceremoniële dienst met berenmuts
Berenmuts met schubketting, metalen voorplaat, wit kwastje, oranje kokarde en witte pluim van het Garderegiment Grenadiers, Nederland
Vaandelwacht grenadiers, Nederland

Een berenmuts is een ceremonieel, militair hoofddeksel. De naam 'berenmuts' wordt meer specifiek gebruikt om de zwarte bonten grenadiersmuts (van "berenbont") mee aan te duiden. Tot de Eerste Wereldoorlog was de berenmuts een onderdeel van het dagelijks uniform, daarna werden deze hoofddeksels vooral nog voor ceremoniële doeleinden gedragen. Tijdens de napoleontische oorlogen beschermden de berenmutsen tegen sabelhouwen van cavalerie.

De kolbak is een model berenmuts dat gedragen wordt door huzaren en andere beredenen. De kolbak is meestal voorzien van opvallende gekleurde vangkoorden, kokardes en kolbakzak.
De talpa is een model berenmuts dat gedragen wordt door artilleristen. De talpa is een soort 'halfhoge kolbak zonder kolbakzak',[1] en duidelijk lager en cilindrischer dan de grote berenmutsen van de grenadiers.[2][3]

Fabricage[bewerken | brontekst bewerken]

De fabricage hangt af van de vorm. Zo is de Belgische berenmuts niet dezelfde als de Britse. Op berenmutsen zijn vaak versierselen aangebracht, zoals een metalen voorplaat met het regimentsembleem, pluimen of andere emblemen.

Regimenten die berenmutsen dragen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]