Berkshire Hathaway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berkshire Hathaway
Berkshire Hathaway
Beurs NYSE: BRKA
NYSE: BRKB
Grootaandeelhouders Warren E. Buffett (38%)
Charlie T. Munger
Oprichting 1839 (als de Valley Falls Company)
Oprichter(s) Oliver Chace
Sleutelfiguren Warren E. Buffett (CEO & Voorzitter)
Charlie T. Munger (Vicevoorzitter)
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten Omaha, Nebraska, Verenigde Staten
Werknemers 246.000 (december 2008)
Sector Conglomeraat
Website berkshirehathaway.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Berkshire Hathaway is een Amerikaanse holding met haar hoofdkantoor in Omaha. De holding beheert een groot aantal bedrijven in meerdere sectoren, van verzekeraars tot bouwbedrijven. Berkshire Hathaway heeft ook minderheidsbelangen in onder andere The Coca-Cola Company en American Express. Anno 2009 is Warren Buffett de CEO en voorzitter van het bestuur, ook is hij met 38% van de aandelen de grootste aandeelhouder. Zijn zakenpartner, Charlie Munger, is de vicevoorzitter en heeft ook een aanzienlijk belang in het bedrijf.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd als een textielfabrikant, genaamd de Valley Falls Company, in 1839 door Oliver Chace opgericht. In 1927 fuseerde het bedrijf met de Berkshire Cotton Manufacturing Company, om daarna door het leven te gaan als de Berkshire Fine Spinning Associates. Het verlieslatende Hathaway Manufacturing Company werd in 1955 geïntegreerd, waarna de onderneming haar huidige naam kreeg. Destijds had Berkshire Hathaway 15 fabrieken en 12.000 werknemers.

In 1962 begon Warren Buffet met het kopen van aandelen van het bedrijf. Hoewel de samenwerking met de Stanton-familie, de voormalige eigenaren van Hathaway, niet soepel verliep, kreeg Buffet al gauw een grote invloed binnen het bedrijf. Na twee jaar, terwijl duidelijk werd dat de textielindustrie stagneerde, deed Stanton een mondeling bod aan Buffet om zijn aandelen terug te kopen voor $11,50 per aandeel. Een paar weken later kreeg hij het bod in schrift aangereikt voor $11,375 per aandeel. Later zou Buffet toegeven dat dit verschil (wat op veel geld neerkomt) hem dermate kwaad maakte dat hij niet zijn aandelen verkocht, maar juist het omgekeerde deed: Buffet kocht een meerderheidsbelang in Berkshire Hathaway én stuurde Stanton de laan uit. Hij zat daarmee nu wel met een bedrijf in zijn maag wat aan het falen was.[1] Nu met de volledige controle besloot Buffet de koers te veranderen en uit te breiden en te gaan investeren in o.a. verzekeringsmaatschappijen. Dit leidde tot de aankoop van de verzekeraar GEICO aan het einde van de jaren zeventig. In 1985 sloot uiteindelijk de laatste textielfabriek.

Bestuur[bewerken]

De leden van de raad van bestuur zijn momenteel: Warren Buffett, Charlie Munger, Walter Scott, Jr., Thomas S. Murphy, Howard Graham Buffett, Ronald Olson, Donald Keough, Charlotte Guyman, David Gottesman, Bill Gates, Stephen Burke en Susan Decker.

Oprichter en CEO Warren Buffett verklaarde na zijn tachtigste verjaardag dat hij opgevolgd zou worden door iemand van de raad van bestuur bijgestaan door vier investment managers.

Externe link[bewerken]