Berkshire Hathaway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berkshire Hathaway
Berkshire Hathaway
Beurs NYSE: BRKA
NYSE: BRKB
Grootaandeelhouders Warren E. Buffett (38%)
Oprichting 1839 (als de Valley Falls Company)
Oprichter(s) Oliver Chace
Sleutelfiguren Warren E. Buffett (Voorzitter)
Charlie T. Munger (Vice-voorzitter)
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten Omaha, Nebraska, Verenigde Staten
Beheerd vermogen 610 miljard dollar (2017)
Sector Conglomeraat
Omzet 223 miljard dollar
Winst 24 miljard dollar
Marktkapitalisatie 410 miljard dollar
Website berkshirehathaway.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Berkshire Hathaway is een Amerikaans conglomeraat uit Omaha en het vierde grootste bedrijf ter wereld. Het conglomeraat bezit een groot aantal bedrijven in uiteenlopende sectoren, zoals de financiële sector, levensmiddelensector en bouwsector. Berkshire Hathaway heeft ook minderheidsbelangen in onder andere The Coca-Cola Company en American Express. Anno 2017 is Warren Buffett voorzitter en met een belang van 38% grootaandeelhouder van het bedrijf. Zijn zakenpartner, Charlie Munger, is Vice-voorzitter en heeft ook een aanzienlijk belang.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd als een textielfabrikant in 1839 opgericht door Oliver Chace, genaamd de Valley Falls Company. In 1927 fuseerde het bedrijf met de Berkshire Cotton Manufacturing Company, om daarna door te gaan als Berkshire Fine Spinning Associates. Het verlieslijdende Hathaway Manufacturing Company werd in 1955 geïntegreerd, waardoor de onderneming haar huidige naam kreeg. Berkshire Hathaway had in die tijd 15 fabrieken en 12.000 werknemers.

In 1962 begon Warren Buffet met het kopen van aandelen van het bedrijf. Hoewel de samenwerking met de Stanton-familie, de voormalige eigenaren van Hathaway, niet soepel verliep, kreeg Buffet al snel een grote invloed binnen het bedrijf. Na twee jaar, toen duidelijk werd dat de textielindustrie stagneerde, deed Stanton een mondeling bod aan Buffet om zijn aandelen terug te kopen voor $11,50 per aandeel. Toen Buffett het bod na enkele weken in schrift kreeg aangereikt, stond $11,375 per aandeel genoteerd. Later zou Buffet toegeven dat dit verschil (wat op veel geld neerkwam) hem zo kwaad maakte dat hij de aandelen niet verkocht, maar juist het omgekeerde deed: Buffet kocht een meerderheidsbelang in Berkshire Hathaway en ontsloeg de directie (Inclusief Stanton). Helaas zat hij nu wel met een stagnerend bedrijf in zijn bezit. .[1]. Buffett wikkelde de activa af en deed met de vrijgekomen middelen investeringen in o.a. verzekeringsmaatschappijen. Dit leidde tot de aankoop van de verzekeraar GEICO aan het einde van de jaren zeventig. De laatste textielfabriek van Berkshire sloot in 1985.

Bestuur[bewerken]

De leden van de raad van bestuur zijn momenteel: Warren Buffett, Charlie Munger, Walter Scott, Jr., Thomas S. Murphy, Howard Graham Buffett, Ronald Olson, Donald Keough, Charlotte Guyman, David Gottesman, Bill Gates, Stephen Burke en Susan Decker.

De hoge leeftijd van voorzitter Warren Buffett laat analisten veel denken aan de mogelijke opvolger. Buffett verklaarde op zijn tachtigste verjaardag opgevolgd te worden door iemand uit de Raad van Bestuur, bijgestaan door vier investment managers.

Externe link[bewerken]