Warren Buffett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Warren Buffett

Warren Edward Buffett (Omaha (Nebraska), 30 augustus 1930) is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is directeur en met een belang van 38% grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Buffett staat al enkele decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld met in 2018 een geschat vermogen van 88 miljard dollar.[1] Dit was voor de kredietcrisis van 2008 nog 62 miljard dollar; toen was hij tevens de rijkste man ter wereld.

Levensloop[bewerken]

Buffett, ook wel Het orakel van Omaha genaamd, is het tweede kind van Republikeins afgevaardigde Howard Homan Buffett. Na de middelbare school wilde Buffett gelijk ondernemen. Zijn vader drong er echter op aan eerst te studeren. Hij kreeg een plaats aangeboden op Columbia Business School door professor Benjamin Graham en studeerde af in de economie. Na zijn studie werkte Buffett enige tijd als partner in Grahams beleggingsmaatschappij, voordat hij terugging naar Omaha en zijn eigen beleggingsfonds oprichtte.

Van kinds af aan was hij bezig met cijfers en geld verdienen. Hij verkocht als kleine jongen allerhande waar deur-aan-deur, exploiteerde flipperkasten met een vriend en was lange tijd krantenjongen. Van dit geld deed hij op 11-jarige leeftijd een van zijn eerste beleggingen in oliemaatschappij Cities Service Company. Buffett was als kind al geïnteresseerd in aandelen omdat zijn vader effectenmakelaar was. Na zijn partnerschap met Graham begon hij met behulp van familieleden en vrienden een eigen beleggingsfonds. Dit fonds was een groot succes en behaalde in de eerste 5 jaar een rendement van 250%. Een van zijn investeringen was in textielbedrijf Berkshire Hathaway. Door toeval heeft hij het bedrijf in handen gekregen. Buffett stond op het punt om zijn belang in Berkshire te verkopen toen hem een veel lagere prijs werd geboden dan wat was afgesproken. Hij werd zo boos dat hij een controlerend belang in het bedrijf nam en de Raad van Bestuur ontsloeg. Het bedrijf was echter op zijn retour. Buffett wikkelde de activiteiten af, verkocht de activa en deed met de vrijgekomen cash andere investeringen.

Buffett was een trouwe leerling van Benjamin Graham en paste diens methode van waardebeleggen perfect toe. Dit zorgde voor het enorme succes van zijn beleggingsfonds. De investeringen vanuit Berkshire Hathaway zijn ook op grond van deze methode gedaan, maar in tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, is dit niet de directe oorzaak van de grote groei van het bedrijf. Wat dan wel? Met het vrijgekomen cash uit Berkshire Hathaway kocht Buffett verzekeringsmaatschappijen. Hij maakte gebruik van het principe van de float: De premies die verzekeraars ontvangen zijn in essentie geld dat rentevrij de kas in stroomt. Tussen het ontvangen van premies en het uitkeren van sommen zit vaak veel tijd. In die tussentijd belegt de verzekeraar de premies in effecten om de toekomstige uitkeringen te dekken. Door middel van zijn verzekeraars kon Buffett met deze premies aan de slag en investeerde hij weer in andere bedrijven. Elk jaar kwam er meer en meer geld binnen waarmee hij meer en meer kon investeren.

Buffett investeert in bedrijven met groeipotentieel op de langere termijn, maar vooral in grote bedrijven met een sterke merknaam of speciaal karakter. Een goed voorbeeld is The Coca-Cola Company, een bedrijf dat een geheim recept in handen heeft waar geen concurrent tegenop kan. Van dit bedrijf is hij tevens met 400 miljoen aandelen de grootste individuele aandeelhouder. Aanvankelijk vermeed Buffett technologiebedrijven. De grote verliezen van de internetzeepbel zijn dan ook aan hem voorbijgegaan. Toch lijkt hij met een recente miljardenpositie in Apple zijn eigen regels te breken. De vijf posities die anno 2017 het grootste deel uitmaken van zijn portefeuille zijn: Kraft Foods (19%), Wells Fargo (17%), The Coca-Cola Company (11%), International Business Machines (9%) en American Express (7%).[2]

De meer dan 10 miljard dollar-positie in IBM, die hij in 2011 heeft opgebouwd, is opmerkelijk te noemen. Hoewel Buffett al meer dan 50 jaar het jaarverslag van IBM leest, gaf hij meermalen aan niet te investeren in dit technologiebedrijf. Naast zijn gebruikelijke economische waardering heeft Buffett twee redenen waarom IBM volgens hem toch een goede investering is. Ten eerste omdat IBM de nummer één is op het gebied van alles wat met computers te maken heeft en ten tweede omdat de enorme vrije cashflow wordt gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen. Buffett hoopt dan ook dat het aandeel voor lange tijd tegen een zo laag mogelijke koers wordt verhandeld, opdat zo veel mogelijk aandelen kunnen worden ingekocht en dus de waarde van zijn belang in IBM optimaal blijft.

Hoewel Buffett voornamelijk posities heeft in Amerikaanse aandelen, nam hij in 2011 een aanzienlijk belang in de Britse supermarktketen Tesco. Deze positie heeft hij waarschijnlijk ingenomen omdat Tesco een vooraanstaande positie heeft wat betreft onlineretailing in Groot-Brittannië. Toch maakt ook Buffett wel eens fouten: In 2014 stootte hij het belang weer af en noteerde een verlies van 440 miljoen dollar.[3]

Buffett leidt zijn bedrijf samen met zakenpartner Charlie Munger, met wie hij al meer dan 50 jaar bevriend is.

Trivia[bewerken]

Buffett is een uitgesproken tegenstander van excessieve beloningen in het bedrijfsleven. Vanuit die overtuiging betaalt Berkshire Hathaway de eigen top dan ook geen grote bonussen. Zo ontvangt Buffett zelf een salaris van 100.000 dollar, ver beneden de gemiddelde beloningen van Amerikaanse topmanagers.

Op 26 juni 2006 maakte Buffett bekend dat hij zijn gehele vermogen doneert aan liefdadigheidsorganisaties, waaronder de Bill & Melinda Gates Foundation van Bill Gates en de organisaties van zijn eigen kinderen.

In 2011 riep Warren Buffett de regering op om de belasting voor miljonairs te verhogen. Hij wees erop, dat hij verhoudingsgewijs minder belasting betaalde dan zijn secretaresse. Die secretaresse zat op 20 januari 2012 naast Barack Obama bij de opening van het parlementaire jaar. De president gaf daarmee een signaal af, en hij diende daadwerkelijk een wetsvoorstel in om de belasting voor de superrijken te verhogen. Deze belasting, in de pers de "Buffett rule" genoemd, werd op 16 april 2012 door de Senaat verworpen.

Zie ook[bewerken]

  • Berkshire Hathaway
  • HBO-documentaire Becoming Warren Buffett
  • Schroeder, A. (2009). The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life. Londen: Bloomsbury