Warren Buffett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Warren Buffett

Warren Edward Buffett (Omaha (Nebraska), 30 augustus 1930) is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is met 38% van de aandelen grootaandeelhouder in Berkshire Hathaway, en staat sinds september 2008 op de derde plaats in de lijst van rijkste mensen ter wereld, met in 2016 een geschat vermogen van 60 miljard dollar.[1] Dit was voor de kredietcrisis nog 62 miljard dollar; toen was Buffett ook nog de rijkste man van de wereld.

Levensloop[bewerken]

Buffett (bijnaam het orakel van Omaha ) is het tweede kind van afgevaardigde Howard Buffett, en werd opgeleid aan de universiteit in Nebraska. Hij studeerde daarna economie in Pennsylvania, en volgde hier college bij Benjamin Graham. Na zijn studie werkte Buffett enige tijd in Graham's bedrijf, voordat hij terugging naar Nebraska en zijn eigen investeringsbedrijf oprichtte.

Van kinds af aan was hij bezig met beleggen en geld verdienen. Een van zijn eerste grote investeringen was in American Express. Daarnaast investeerde hij in Berkshire Hathaway, dat toen een textielbedrijf was. Toen Buffett controle over het bedrijf had gekregen, zette hij de textielindustrie op een laag pitje (en stootte het uiteindelijk af) om het bedrijf voort te zetten als een investeringsmaatschappij.

Buffett investeert in bedrijven met groeipotentieel op de langere termijn, maar ook in grote bedrijven als The Coca-Cola Company (waar hij met 400 miljoen aandelen de grootste individuele aandeelhouder is) en Gillette. Hij mijdt echter de Hightech bedrijven, en de negatieve gevolgen van de internetzeepbel zijn dan ook aan hem voorbijgegaan. De 5 aandelen die anno 2012 het grootste aandeel uitmaken van zijn portefeuille zijn in chronologische volgorde: The Coca-Cola Company (frisdranken), Wells Fargo (bank), International Business Machines (computers), American Express (financiële dienstverlener) en Procter & Gamble (consumentgoederen).

De meer dan 10 miljard dollar positie in IBM, die hij in 2011 heeft opgebouwd, is opmerkelijk te noemen. Hoewel Buffett al meer dan 50 jaar het jaarverslag van IBM leest, gaf hij meermalen aan niet te investeren in High-tech bedrijven. Naast zijn gebruikelijke beleggingsfilosofie heeft Buffett 2 redenen waarom IBM volgens hem een goede investering is. Ten eerste omdat IBM de nummer één is op het gebied van alles wat met computers en software te maken heeft en ten tweede de enorme vrije cashflow welke wordt gebruikt voor de grootse inkoop van eigen aandelen. Buffett hoopt dan ook dat het aandeel voor lange tijd tegen een zo laag mogelijke koers wordt verhandeld, opdat zo veel mogelijk aandelen kunnen worden ingekocht en dus de waarde van zijn belang in IBM optimaal is.

Hoewel Buffett voornamelijk posities heeft in Amerikaanse aandelen, heeft Buffett ook een aanzienlijk belang in de Britse supermarktketen Tesco. Deze positie heeft hij waarschijnlijk ingenomen omdat Tesco een vooraanstaande positie heeft wat betreft online-retailing in Groot-Brittannië.

Buffett is de zakenpartner van superbelegger Charlie Munger in de beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway.

Buffett rule[bewerken]

Buffett is een uitgesproken tegenstander van excessieve beloningen in het bedrijfsleven. Vanuit die overtuiging betaalt Berkshire Hathaway de eigen top dan ook geen grote bonussen.

Op 26 juni 2006 maakte Buffett bekend dat hij 37 miljard dollar zou geven aan liefdadigheidsorganisaties, waaronder de Bill and Melinda Gates Foundation van Bill Gates.

In 2011 riep Warren Buffett de regering op om de belasting voor miljonairs te verhogen. Hij wees erop, dat hij verhoudingsgewijs minder belasting betaalde dan zijn secretaresse. Die secretaresse zat op 20 januari 2012 naast Barack Obama bij de opening van het parlementaire jaar. De president gaf daarmee een signaal af, en hij diende daadwerkelijk een wetsvoorstel in om de belasting voor de superrijken te verhogen. Deze belasting, in de pers de "Buffett rule" genoemd, werd op 16 april 2012 door het Senaat verworpen.

Zie ook[bewerken]