Duracell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duracell
Duracell
Duracell Duralock.JPG
Oprichting 1930
Oprichter(s) Samuel Ruben & Philip Rogers Mallory
Eigenaar Berkshire Hathaway[1]
Hoofdkantoor Bethel, Verenigde Staten
Producten Alkalinebatterijen, SD-kaarten, Zaklampen, USB-sticks
Website www.duracell.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Duracell is een Amerikaans merk van batterijen.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Duracell gaat terug tot 1930. Duracell is ontstaan door samenwerking van wetenschapper Samuel Ruben en zakenman Philip Rogers Mallory, die elkaar ontmoetten tijdens de jaren 1920. Het bedrijf PR Mallory produceerde kwikbatterijen voor militair gebruik, destijds een verbetering ten opzichte van de zink-lucht-batterijen. Tijdens de late jaren 1970, toen bezorgdheid voor de effecten van het giftige kwik ontstond, werd kwik al snel een verouderd ingrediënt in alle productieprocessen van Mallory. Het werd vervangen door de alkalische technologie.

Toen Kodak in de jaren 1950 camera's wilde introduceren met een ingebouwde flitser was er behoefte aan een kleinere batterij, daarom werd het kleinere AAA-formaat ontwikkeld.

In 1974 werd de merknaam Duracell voor het eerst gebruikt. De naam is een samentrekking van "duurzame cel" (durable cell).

PR Mallory werd in 1978 overgenomen door Dart Industries, dat op zijn beurt met Kraft fuseerde in 1980. Kohlberg Kravis Roberts kocht Duracell in 1988 en maakte het bedrijf publiek in 1989. Het werd overgenomen door Gillette in 1996, dat sinds 2005 een onderdeel is van Procter & Gamble. Op 24 oktober 2014 kondigde Procter & Gamble aan dat ze Duracell willen verzelfstandigen of verkopen.[2] Op 13 november 2014 werd bekend dat de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffett het bedrijf overneemt voor 4,7 miljard Amerikaanse dollar.[3]

Producten[bewerken]

Duracell produceert alkalinebatterijen in veel gangbare maten, zoals AAA, AA, C, D en 9V. Minder gebruikte formaten zoals AAAA (vooral voor semafoons, zaklampen en bloedsuikermeters) en J-batterijen (voor ziekenhuisapparaten) worden ook vervaardigd samen met een reeks van "knoop"-batterijen met behulp van een zink-lucht-reactie, gebruikt in rekenmachines, gehoorapparaten en andere kleine (meestal medische) apparaten. Duracell begon met de verkoop Dane-Elec-producten zoals flashgeheugen in 2008.

Duracell vervaardigt ook speciale batterijen, waaronder oplaadbare NiMH-batterijen en accu's voor camera's, horloges, gehoorapparaten, etc. Hun twee voornaamste batterij merken zijn "Coppertop" op de markt gebracht als langduriger en 'Ultra', voornamelijk gericht op gebruikers van digitale apparaten en apparaten die meer stroom nodig hebben. Duracell heeft ook een lijn van lithium-batterijen, nu vervaardigd buiten de Verenigde Staten.

In de afgelopen jaren heeft Duracell prismatische batterijen ontwikkeld, die prismatisch zijn in vorm en niet cilindrisch. Prismatische cellen werden ter beschikking gesteld in zowel alkaline- en lithium-ontwerpen. In 2006 introduceerde Duracell "Power Pix TM"-batterijen met NiOx-technologie, ontworpen om langer mee te gaan voor het aanbod in digitale camera's en andere apparaten met een hoog energieverbruik tot twee keer het aantal foto's doorgaans haalbaar met alkalinebatterijen.

Duracell-batterijen zijn ook bulkverpakt voor eindgebruikers onder de merknaam Procell.

Productenlijst[bewerken]

Duracell Bunny[bewerken]

Twee Duracell Bunnies in Oostenrijk.

De bekende mascottes van Duracell zijn de Duracell Bunnies. In 1980 maakten ze hun debuut in een reclamespot van Duracell waar ze aan het trommelen waren. Later hebben ze nog in veel spotjes een grote rol gespeeld. Onder meer:

 • Trommelen (1980)
 • Skiën (1988)
 • Roeiwedstrijd (1992)
 • Boksen (1994)
 • Hardlopen (2001)
 • Voetballen (2002)
 • Bergbeklimmen (2006)
 • Rennen (2008)
 • Disco (2008)
 • Ultra (2009)
 • Wedstrijd (2010)

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]