Bert Bakker (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bert Bakker (politicus)
Bert Bakker
Algemene informatie
Volledige naam Albert Dirk Bakker
Geboren 7 augustus 1958
Partij D66
Titulatuur cand.
Politieke functies
1994-2006 Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Albert Dirk (Bert) Bakker (Almelo, 7 augustus 1958) is een voormalig Nederlands politicus voor D66. Van 1994 tot 2006 zat hij in de Tweede Kamer en daarna ging hij aan het werk als lobbyist.

Hij volgde het vwo en studeerde vervolgens bestuurskunde aan de Universiteit Twente, maar haalde alleen zijn kandidaats. Na een stage bij D66 werd hij medewerker van D66 Kamerlid Louise Groenman. Voor hij zelf Kamerlid werd vervulde hij nog een aantal andere functies, waaronder correspondent van de Universitaire Pers en hoofd bestuurszaken en voorlichting van de SER (Sociaal-Economische Raad).

In 1994 werd Bakker gekozen tot lid van de Tweede Kamer. Voor zijn partij is hij financieel woordvoerder; daarnaast houdt hij zich bezig met financiën, economische zaken, sociale zaken (sociale zekerheid), defensie, buitenlandse zaken, media en volksgezondheid (financieel). Landelijke bekendheid kreeg hij vooral als voorzitter van de enquêtecommissie naar Srebrenica (zie Parlementaire enquête naar de val van Srebrenica). Bij de discussie over de uitzending van Nederlandse militairen naar Uruzgan had hij een bepalende rol in het "Nee" van D66.

Na twaalf jaar Kamerlidmaatschap twijfelde Bakker in juli 2006 over de vraag of hij zich opnieuw kandidaat zou stellen als D66-Kamerlid. Ondanks dat hij zich toch beschikbaar stelde en als derde op de kieslijst werd gezet, en D66 drie zetels behaalde, werd Bakker niet herkozen omdat de nummer 6 op de kieslijst, Fatma Koşer Kaya, via voorkeurstemmen direct in de Tweede Kamer werd verkozen. Bakker ging vervolgens bij het Haagse lobbybureau voor vliegtuigbouwers Meines & Partners werken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bert Bakker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.