Naar inhoud springen

Beurré Alexander Lucas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kvdrgeus (overleg | bijdragen) op 28 jan 2019 om 18:37.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Beurré Alexander Lucas
Beurré Alexander Lucas
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht:Pyrus
cultivar
Pyrus communis 'Beurré Alexandre Lucas'
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Beurré Alexander Lucas is een zeer matig smakende[1], grote handpeer, die evenals Conference en Doyenné du Comice een bewaarpeer is. Het vruchtvlees is grof en korrelig, tamelijk sappig en matig zoet. Deze peer kan echter alleen in de mechanische koeling bij -0,5 tot 0°C tot eind januari bewaard worden.

Beurré Alexander Lucas is een toevalszaailing gevonden omstreeks 1870 door A. Lucas te Blois in Frankrijk en in 1874 in de handel gebracht door Transon Frères te Orléans. Het ras is moeilijk verenigbaar met de kweeonderstam maar ook een tussenstam van Doyenné du Comice kan problemen opleveren.

Het ras heeft een matige groei en vormt een tamelijk brede kroon met hangende takken. Het ras bloeit vroeg, waardoor er een kans is op nachtvorstschade. Wel kunnen er parthenocarpe vruchten gevormd worden. Het stuifmeel is triploïde, waardoor het ras zichzelf niet kan bestuiven, maar ook ongeschikt is als bestuiver voor andere rassen. Beurré Alexandre Lucas kan bestoven worden door o.a. Conference en Doyenné du Comice.

De pluk valt vanaf begin tot half oktober.

Ziekten en beschadigingen

Beurré Alexander Lucas is vatbaar voor tak- en bloesemsterfte (Pseudomonas syringae), weinig vatbaar voor loodglans (Chondrostereum purpureum), takschurft en schurft op het blad (Venturia pirina) en bacterievuur (Erwinia amylovora). De boom heeft op kalkrijke gronden last van chlorose.