Big Mac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Big Mac

De Big Mac is een hamburger van de fastfoodketen McDonald's, die bedacht is door de Amerikaanse franchisenemer Jim Delligatti in 1968. Het broodje werd een wereldwijd succes en is inmiddels het vlaggenschip van de onderneming geworden. Het bestaat uit twee schijven rundergehakt met sla, kaas, augurk, ui en Big Macsaus tussen een driedelig sesambroodje.

Trivia[bewerken]

  • In India wordt de Big Mac Maharaja Mac genoemd; dit is bereid met kippenvlees in plaats van rundvlees, omdat in India de koe als een heilig dier beschouwd wordt. Ook de saus is anders, zodat de enige gelijkenis met de Big Mac het formaat is; de Big Mac bestaat dus in feite niet in India.
  • De prijs van de Big Mac wordt gebruikt als economisch instrument om de waarde van de dollar te bepalen door middel van de zogenaamde Big Mac-index.
  • De Amerikaan Don Gorske is wereldrecordhouder Big Mac eten. Tussen 1972 en 2011 at hij 25.000 Big Macs.[1] Hij claimt dat Big Macs 90% van zijn vast voedsel uitmaken. Hij komt aan de orde in de documentaire Super Size Me.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Man eet 25.000 BigMacs. Telegraaf online, woensdag 18 mei 2011, 13:39