Bijlzalmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gasteropelecidae
Carnegiella marthae
Carnegiella marthae
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse:Neopterygii (Nieuwvinnigen)
Infraklasse:Teleostei (Beenvissen)
Superorde:Ostariophysi (Meervallen en karperachtigen)
Orde:Characiformes (Karperzalmachtigen)
Familie
Gasteropelecidae
Bleeker, 1859
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gasteropelecidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Bijlzalmen (Gasteropelecidae) zijn een familie van straalvinnige vissen uit de orde van karperzalmachtigen (Characiformes). Bijlzalmen komen oorspronkelijk uit grote delen van Zuid-Amerika. De vissen worden vaak in aquaria gehouden, met name de C. strigata en de G. sternicla.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Bijlzalmen kenmerken zich door hun zijdelings sterk afgeplatte lichaam, dat een opmerkelijke gelijkenis vertoont met een bijl. Bijlzalmen zijn tropische zoetwatervissen die voorkomen in Panama en grote delen van Zuid-Amerika. In het wild zwemmen de vissen over het algemeen in kleine scholen vlak onder het wateroppervlak.

De meest opvallende eigenschap van bijlzalmen is de krachtige, sterk uitvergrote borstvin. Deze vormen met de bijbehorende spieren een kwart van het totale lichaamsgewicht. In geval van nood kunnen de vissen zich hiermee – net als vliegende vissen – met kracht uit het water verheffen.[1] Dit gebeurt soms met wel twintig bijlzalmen tegelijk.

Vanwege het vermogen om korte tijd boven het wateroppervlak te vliegen dienen aquaria waarin volwassen bijlzalmen worden gehouden goed afgesloten te zijn om te voorkomen dat de vissen ontsnappen.

Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]