Bimbisara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koning Bimbisara ontmoet de Boeddha
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel

Bimbisara (regering 544-491 v.Chr.) was een koning van Magadha die behoorde tot de Haryanakadynastie. Er zijn verhalen over hem in de boeddhistische soetra's en jataka's, omdat hij in de tijd van Gautama Boeddha leefde en zelf een voornaam discipel van de Boeddha was. Volgens de geschriften van het Pali Canon was koning Bimbisara een Sotapanna, een heilige van de laagste graad.

Koning Bimbisara veroverde Anga en gaf het aan prins Ajatasattu van Champa, die in sommige versies van de traditie wordt aangemerkt als Bimbisara's zoon. Koning Bimbisara versterkte zijn positie door middel van diverse huwelijken. Zijn eerste vrouw was Kosaladevi, de zuster van koning Pasenadi van Kosala, die hem het dorpje Kashi bracht als bruidsschat. Dit huwelijk beëindigde ook de vijandelijkheden met het koninkrijk Kosala en gaf hem vrij spel met de andere staten.

Zijn tweede vrouw, Chellana, was een Lichchhaviprinses van Vaishali en zijn derde vrouw was een dochter van het stamhoofd van de Madra-stam uit Punjab. Volgens de Pali Canon werd Bimbisara gevangengezet door zijn zoon Ajatasattu, die hem in een toren opsloot en hem van honger liet sterven. Volgens de traditie zou dit rond het jaar 492 v. Chr. hebben plaatsgevonden.

Toen Bimbisara stierf, stierf zijn vrouw Kosaladevi van verdriet. Koning Pasenadi heroverde vervolgens het dorpje Kashi, daar hij vond dat iemand die zijn vader vermoord geen recht heeft op de erfenis.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]