Bio-ingenieur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 29 dec 2019 om 08:23. (3 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een bio-ingenieur (of Master in de Bio-ingenieurswetenschappen; vroeger landbouwkundig ingenieur genoemd) is een academisch gevormde ingenieur, afgestudeerd aan een van de faculteiten bio-ingenieurswetenschappen (faculteit wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen).

Opleiding

De nadruk ligt in de opleiding op de levende materie. De vier basiswetenschappen (biologie, fysica, chemie en wiskunde) worden geïntegreerd waardoor bio-ingenieurs bekendstaan als zeer polyvalent. Dit wordt vertaald in het Engels tot Bioscience Engineering.

De benaming bio-ingenieur vervangt sedert de beginjaren 1990 de vroegere titels landbouwkundig ingenieur en ingenieur voor de scheikunde en de landbouwindustrieën. Door het afnemend belang van de landbouw binnen het gevoerde onderzoek en de latere tewerkstelling van de afgestudeerden weerspiegelden deze titels de opleiding niet meer. Een bio-ingenieur mag de wettelijk beschermde titel ir. dragen.

Deze opleiding bestaat aan de universiteiten van Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel. Een vergelijkbare opleiding bestaat ook in Wageningen. Aan de Universiteit Antwerpen worden echter geen masteropleidingen verzorgd.[1]

Afstudeerrichtingen

Afstudeerrichting UGent[2] KU Leuven[3] VUB[4] UA[5]
Agro- and Ecosystems Engineering Ja Ja
Bio-informatics Ja Ja Ja Ja
Biosysteemtechniek Ja Ja
Bos- en natuurbeheer Ja Ja
Cel- en genbiotechnologie Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Chemie- en bioprocestechnologie Ja Ja Ja Ja
Chemie & voedingstechnologie Ja Ja
Katalytische technologie Ja Ja
Landbouwkunde Ja Ja Ja Ja
Land- en bosbeheer Ja Ja Ja Ja
Land- en waterbeheer Ja Ja
Levensmiddelentechnologie Ja Ja
Levensmiddelenwetenschappen en voeding Ja Ja
Milieutechnologie Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Deze lijst geeft, in 2017, de afstudeerrichtingen (masters) aan de respectievelijke faculteiten. Enkel richtingen die recht geven op de titel bio-ingenieur werden opgenomen, met uitzondering van de afstudeerrichtingen van de U.A.; deze zijn enkel geldig voor de bacheloropleiding, aangezien hier geen masteropleidingen aangeboden worden. Afgestudeerden aan deze instelling zijn nog geen bio-ingenieur.

De afstudeerrichtingen Levensmiddelentechnologie aan de KU Leuven en Levensmiddelenwetenschappen en voeding aan de UGent verschillen enkel in naam. De opleiding is analoog. De afstudeerrichting Land- en Bosbeheer bestaat aan de UGent enkel in de derde bachelor. Deze splitst zich in de masterrichting op in de richtingen Bos- en Natuurbeheer en Land- en Waterbeheer.

Zie ook

Andere Vlaamse academische ingenieurs(titels):

Volgende richting wordt ook ingenieur genoemd, maar draagt de titel ing in plaats van ir bij bovenstaanden:

Externe links