Blaton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blaton
Deelgemeente in België Vlag van België
Blaton (België)
Blaton
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Bernissart
Coördinaten 50° 30′ NB, 3° 39′ OL
Overig
Postcode 7321
Netnummer 069
Detailkaart
Blaton (Henegouwen)
Blaton
Portaal  Portaalicoon   België

Blaton is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Bernissart. Blaton was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Bernissart.

Tijdens het ancien régime was Blaton een baronie in de heerlijkheid Bernissart. In 1644 kocht Albert de Mérode (uit het huis Merode) de baronie van Carlos Colonna. Jérôme Albert de Mérode verkocht het goed in 1682 aan Ghislain François de la Catoire. In 1753 kocht prins Emanuel van Croÿ de baronie.

Geïnspireerd door de steenkoolwinning in het naburige Vieux-Condé in Frankrijk, zocht baron Jean-Henry-François de la Catoire naar een voortzetting hiervan in Blaton. In 1744 werd in het bos bij Péruwelz op 60 meter diepte steenkool met een hoog zwavelgehalte ontdekt (de koollaag Sent Mé, Waals voor "slechte geur"), die ongeveer een eeuw werd gewonnen, totdat zuidelijker in Bernissart en Harchies diepere steenkool van betere kwaliteit werd ontdekt. Een primitieve stoommachine van Newcomen die werd gebruikt als pompinstallatie werd verplaatst naar Bernissart en is daar nog zichtbaar als de machine à feu.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

  • Luce Irigaray, de Frans-Belgisch filosofe, psychoanalytica, taalkundige en feministe.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]