Blaton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blaton
Deelgemeente in België Vlag van België
Blaton (België)
Blaton
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Bernissart
Fusie 1977
Coördinaten 50° 30′ NB, 3° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,49 km²
Inwoners
(1/1/2020)
4.234
(404 inw./km²)
Overig
Postcode 7321
Netnummer 069
NIS-code 51009(C)
Detailkaart
Blaton (Henegouwen)
Blaton
Portaal  Portaalicoon   België

Blaton is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Bernissart. Blaton was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Bernissart.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het ancien régime was Blaton een baronie in de heerlijkheid Bernissart. In 1644 kocht Albert de Mérode (uit het huis Merode) de baronie van Carlos Colonna. Jérôme Albert de Mérode verkocht het goed in 1682 aan Ghislain François de la Catoire. In 1753 kocht prins Emanuel van Croÿ de baronie.

De romaanse kerk is een van de oudste in Henegouwen. Het is de enige Allerheiligenkerk in Wallonië. De oudste constructie dateert uit het begin van de 11e eeuw, maar de kerk heeft sindsdien ingrijpende veranderingen ondergaan. De vierkante toren werd in de 14e of 15e eeuw toegevoegd en is 24 meter hoog. De bolvormige spits is 14 meter hoog en was een aanvulling in de 17e eeuw. Tijdens de laatste restauratie (1953-1963) zijn de oorspronkelijke details zoveel mogelijk behouden. Het gebouw werd een monument in 1948.

Geïnspireerd door de steenkoolwinning in het naburige Vieux-Condé in Frankrijk, zocht baron Jean-Henry-François de la Catoire naar een voortzetting hiervan in Blaton. In 1744 werd in het bos bij Péruwelz op 60 meter diepte steenkool met een hoog zwavelgehalte ontdekt (de koollaag Sent Mé, Waals voor "slechte geur"), die ongeveer een eeuw werd gewonnen, totdat zuidelijker in Bernissart en Harchies diepere steenkool van betere kwaliteit werd ontdekt. De slechte geur wordt door de goegemeente met een kwinkslag gelinkt aan hun eigen grootspraak (l'éloge de soi pue). Een primitieve stoommachine van Newcomen die werd gebruikt als pompinstallatie werd verplaatst naar Bernissart en is daar nog zichtbaar als de machine à feu.

Blaton heeft ook de bijnaam Klein Venetië van Henegouwen omdat drie kanalen de plaats doorkruisen.[1] Het oudste kanaal is die van Pommeroeul-Antoing welke op 26 juni 1826 werd geopend voor het scheepvaartverkeer. Het kanaal Blaton-Aat telt in totaal 21 sluizen waarvan vijf op het grondgebied van Blaton en tot slot het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwoneraantal op 31 december

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

  • Luce Irigaray, de Frans-Belgisch filosofe, psychoanalytica, taalkundige en feministe.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]