Blauwe gomboom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blauwe gomboom
Bladeren en bloemen
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Rosiden
Orde:Myrtales
Familie:Myrtaceae (Mirtefamilie)
Geslacht:Eucalyptus (Eucalyptus)
Soort
Eucalyptus globulus
Labill. (1800)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blauwe gomboom op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De blauwe gomboom (Eucalyptus globulus) is een boom uit de mirtefamilie (Myrtaceae). De hoge, snelgroeiende, groenblijvende boom stamt uit Zuid-Australië. Op vorstvrije plaatsen in Europa wordt de boom aangeplant voor de sier. De hoogte kan 40 m bedragen.

De kroon is kegel- of koepelvormig, hoog en dicht. De boom heeft een rechte, cilindrische stam. De boomschors is afbladderend in grote, grijsbruine stroken. Daaronder is het wit, bruin- of grijsachtig.

De bladeren zijn sikkelvormig en 10-30 cm × 3-8 cm groot. Ze zijn glimmend donker blauwgroen en zijn voorzien van kliertjes. De jonge bladeren zijn langwerpig, tegenoverstaand en stengelomvattend.

De bloemen zijn witachtig en hebben een doorsnede van circa 4 cm. Ze zijn alleenstaand. De bloemknop heeft een dekseltje (operculum). Als de knop opengaat, gaat dat dekseltje eraf en komen er veel meeldraden tevoorschijn. Deze staan rondom de stijl.

Dekseltjes van de bloemknoppen

Na de bloei ontwikkelen zich de 1-1,5 × 1,5-3 cm grote doosvruchten. Ze zijn zwartachtig van kleur en openen met een dekseltje dat grijsblauw van kleur is.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De eucalyptusolie uit de bladeren wordt gebruikt als geneesmiddel. Het is een van de soorten eucalyptusbladeren die een koala eet.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Eucalyptus globulus op Wikimedia Commons.