Blauwe zwemkrab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Blauwe zwemkrab
Blauwe zwemkrab
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Malacostraca
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Familie:Portunidae (Zwemkrabben)
Geslacht:Callinectes
Soort
Callinectes sapidus
Rathbun, 1896
Afbeeldingen Blauwe zwemkrab op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blauwe zwemkrab op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Ecomare - blauwe zwemkrab (blauwe-zwemkrab-sd).jpg

De blauwe zwemkrab (Callinectes sapidus) is een krab uit de familie Portunidae, ook wel zwemkrabben genoemd. Er is ook een krab met de naam blauwpootzwemkrab (Liocarcinus depurator), deze soort ziet er echter anders uit.

Anatomie[bewerken]

De blauwe zwemkrab dankt de naam aan de blauwe kleur poten, en is het makkelijkst te herkennen aan de zeer grote zijwaarts wijzende stekel aan iedere zijde van het schild. Het achterste paar poten is peddel-achtig afgeplat zoals bij alle zwemkrabben om beter te kunnen zwemmen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden door de respectievelijk twee en vijf buikplaten, en volwassen vrouwtjes hebben twee rode scharen, mannetjes hebben blauwe scharen. De bovenzijde is olijfkleurig tot bruinzwart en de schildbreedte is maximaal 25 centimeter, mannetjes worden groter dan vrouwtjes.

Ecologie[bewerken]

Van oorsprong leeft deze soort in Amerika, maar al in de jaren dertig is de blauwe zwemkrab in Nederland aangetroffen en vermoed wordt dat de exoot zich verder zal verspreiden. De krab leeft langs de kust bij riviermondingen en kan in zowel zoet, brak als zout water overleven en ook de temperatuurstolerantie is groot; van enkele graden boven nul tot meer dan dertig graden. Deze soort staat bekend als delicatesse en het vlees wordt veel verhandeld. Het voedsel van de blauwe zwemkrab bestaat uit aas, zeedieren als zeesterren en ook wel andere krabben.

Voortplanting[bewerken]

Deze soort plant zich in grote hoeveelheden voort; zo worden er twee keer eitjes afgezet en per keer zijn dat er gemiddeld meer dan een miljoen. De bijna volwassen vrouwtjes produceren een feromoon dat via de urine wordt uitgescheiden en de mannetjes lokt. Het eerste larvestadium is vrijzwemmend, later volgen nog zeven en soms acht andere stadia waarna de krab volwassen is. De larve kan namelijk alleen vervellen als het water rond de 20 graden is.

Externe link[bewerken]