Blauwe zwemkrab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blauwe zwemkrab
Blauwe zwemkrab
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Malacostraca (Hogere kreeftachtigen)
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Familie:Portunidae (Zwemkrabben)
Geslacht:Callinectes
Soort
Callinectes sapidus
Rathbun, 1896
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blauwe zwemkrab op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Ecomare - blauwe zwemkrab (blauwe-zwemkrab-sd).jpg

De blauwe zwemkrab (Callinectes sapidus) is een krab uit de familie Portunidae, ook wel zwemkrabben genoemd. Er is ook een krab met de naam blauwpootzwemkrab (Liocarcinus depurator), deze soort ziet er echter anders uit.

Anatomie[bewerken | brontekst bewerken]

De blauwe zwemkrab dankt de naam aan de blauwe kleur poten, en is het makkelijkst te herkennen aan de zeer grote zijwaarts wijzende stekel aan iedere zijde van het schild. Het achterste paar poten is peddel-achtig afgeplat zoals bij alle zwemkrabben om beter te kunnen zwemmen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden door de respectievelijk twee en vijf buikplaten, en volwassen vrouwtjes hebben twee rode scharen, mannetjes hebben blauwe scharen. De bovenzijde is olijfkleurig tot bruinzwart en de schildbreedte is maximaal 25 centimeter, mannetjes worden groter dan vrouwtjes.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Van oorsprong leeft deze soort in Amerika. In Europa is hij voor het eerst waargenomen in 1900, aan de Atlantische kust van Frankrijk. Het dier is waarschijnlijk meerdere malen met ballastwater meegekomen naar verschillende plekken in Europa en heeft zich daar over de meeste kustgebieden verspreid.[1] De krab leeft langs de kust bij riviermondingen en kan in zowel zoet, brak als zout water overleven en ook de temperatuurstolerantie is groot; van enkele graden boven nul tot meer dan dertig graden. De soort staat bekend als delicatesse en wordt verhandeld. Het voedsel van de blauwe zwemkrab bestaat uit aas, zeedieren als zeesterren en ook wel andere krabben.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort plant zich in grote aantallen voort, de bijna volwassen vrouwtjes produceren een feromoon dat via de urine wordt uitgescheiden en de mannetjes lokt. Per keer worden gemiddeld meer dan een miljoen eitjes afgezet. Het eerste larvestadium is vrijzwemmend, er volgen nog zeven en soms acht stadia voor de krab volwassen is. De larve kan alleen vervellen als het water rond de 20 graden is.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]