Bloc National

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politiek in Frankrijk

Politiek in Frankrijk
Bestuurlijke indeling
Regering van Frankrijk (huidige)
President (lijst)
Premier van Frankrijk
Ministers van Binnenlandse Zaken
Ministers van Buitenlandse Zaken
Ministers van Defensie
Ministers van Financiën
Ministers van Justitie
Ministers van Kerkelijke Zaken
Ministers van Onderwijs
Senaat (lijst)
Assemblée Nationale (lijst)
Politieke partijen
Secretaris-generaal Élysée

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Frankrijk

Het Bloc National (Nederlands: Nationaal Blok) was een samenwerkingsverband van centrum- en rechtse partijen ten tijde van de Derde Franse Republiek.

Het Bloc National stond aanvankelijk onder leiding van president Raymond Poincaré en won de verkiezingen van 1919. In 1924 kwam de coalitie van radicalen en socialisten, het Cartel des Gauches (Linkse Kartel) aan de macht. Hierdoor moesten president Alexandre Millerand - opvolger van Poincaré - en premier Frédéric François-Marsal aftreden.

In 1926 kwam het Bloc National opnieuw aan de macht en werd Poincaré minister-president (tot 1929). Hierna regeerden er een serie centrum-rechtse regeringen, die al dan niet het stempel Bloc National droegen. In 1936, met de vorming van het Volksfront, kwam er een einde aan de macht van het Bloc National.

In juni 1940 vormde Pierre Laval in Vichy een regering van het Bloc National dat over de État Française ("Franse Staat") regeerde. Dit Bloc National, dat zeer pro-Duits was, kan natuurlijk onmogelijk worden vergeleken met het vooroorlogse Bloc National.