Bodrum (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bodrum
Stad in Turkije Vlag van Turkije
Bodrum (stad)
Bodrum (stad)
Situering
Regio Egeïsche Zee-regio
Provincie Muğla
District Bodrum
Coördinaten 37° 2′ NB, 27° 26′ OL
Algemeen
Inwoners (2011) 117.636
Foto's
Het uiteinde van de drukke boulevard van Bodrum
Het uiteinde van de drukke boulevard van Bodrum
Uitzicht vanaf Camel Beach, een toeristisch strand vlak bij Bodrum
Uitzicht vanaf Camel Beach, een toeristisch strand vlak bij Bodrum
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Bodrum (Grieks: Halikarnassos) is een stad aan de zuidwestkust van Turkije aan de Golf van Gökova. Het ligt tegenover het Griekse eiland Kos.

Geschiedenis[bewerken]

De stad Bodrum (liman = 'haven' Turks< uit Οudgr. λιμήν) werd ergens voor de 6e eeuw voor Christus door de Dorische Grieken gesticht. De ontstaansmythe van de stad dicteert dat ze gesticht was door een zoon van Poseidon (Anthes). Ze hoorde bij de eerste zes Dorische koloniën in Klein- Azië, samen met Knidos, Lindos, Ialysos, Kameiros en Kos. De Griekse geschiedschrijver Herodotus (Herodotos, Ηρόδοτος) alsook de geschiedschrijver en rhetor Dionysius van Halicarnassus waren geboren in Halikarnassos. Volgens Herodotos trok tijdens de Perzische oorlogen in de 5e eeuw voor Christus de koningin van Halikarnassos, Artemisia I van Karië, samen met Xerxes I op tegen de Grieken bij Salamis. Een latere heerser van Halikarnassos, de satraap Maussollos, maakte de stad, die toen nog Halicarnassus (Halikarnassos) heette, tot zijn hoofdstad. Na zijn overlijden, in 353 v.Chr., gaf zijn vrouw en zuster koningin Artemisia II opdracht tot de bouw van een monumentale graftombe; dit Mausoleum van Halikarnassos zou later gaan behoren tot de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid.

Alexander de Grote veroverde Bodrum in 334 v.Chr. op de Perzen onder Memnon van Rhodos. Toen Alexander samen met zijn bondgenote Ada na een vier maanden durende belegering erin slaagde om de muren te doorbreken, stak Memnon de stad in brand.

In 1402 gaf sultan Mehmet I in het kader van zijn akkoord met het Byzantijnse Rijk de toestemming aan de kruisridders (de Johannieters vanuit Rhodos) om te Bodrum de huidige Petrusburcht te bouwen, nadat Timoer Lenk hun kasteel te İzmir verwoest had. Toen sultan Süleyman I met oorlog dreigde, versterkten de Johannieters de Petrusburcht met puin van het Mausoleum van Halicarnassos. Süleyman verdreef na zes maanden Beleg van Rodos (1522) de Johannieters uit hun basis te Rhodos en ze gaven toen zonder strijd ook de Petrusburcht op en zwierven volgens de legende zeven jaren door Sicilië, tot ze zich in 1530 vestigden te Malta, dat ze van keizer Karel in leen kregen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Fundamenten van het Mausoleum van Halikarnassos
  • De Petrusburcht, met het onderwatermuseum waarin is tentoongesteld het glaswrak de Uluburun, een belangrijke archeologische vondst uit de late bronstijd en de graftombe met het skelet van Ada van Karië.
  • Stadswallen uit de tijd van Alexander de Grote, onder meer de Myndospoort
  • Grieks theater
  • Windmolens

Vakantiestad[bewerken]

Bodrum had de naam vooral in trek te zijn bij de jonge jet-set van Turkije, maar door de groeiende interesse in Turkije als vakantieland voor westerse toeristen is de stad steeds meer een "gewone" vakantieplaats geworden.

Op het schiereiland is meteen het kruisvaarderskasteel St. Pieter[1] te zien en de boulevards met de witte villa's. Het kasteel bevat nu het museum voor onderwater-archeologie. Het oudste scheepswrak ter wereld ligt daar ook opgesteld. Het hoogste punt van het kasteel is de zg. Franse toren waar een interessante verzameling Myceense voorwerpen ligt tentoongesteld. In de Hall of coins is een unieke tentoonstelling van ruwe en bewerkte edelstenen, buiten is een collectie grafstenen en antieke Griekse amfora's te zien. Tenslotte is er nog een ruimte met zaken uit het bronzen tijdperk en de graftombe met het skelet van Ada van Karië.

De moskeeën Tepecik Camii en Adliye Camii zijn ook bezienswaardig. Men kan daar kennismaken met oosterse decoraties, arabesken, geometrische motieven, vegetatieve patronen en teksten. Turkije is het enige islamitische land waar moskeeën toegankelijk zijn voor niet-moslims.

Bodrum heeft een eigen vliegveld. Op hetzelfde schiereiland liggen ook populaire vakantieplaatsjes als Bitez, Torba en het inmiddels aan Bodrum vastgegroeide toeristenoord Gümbet. De op een na grootste plaats op het schiereiland is Turgutreis, waar elke zaterdag een grote markt plaatsvindt, welke vooral door de toeristen goed wordt bezocht.

Bron[bewerken]

  1. Bodream, Jean-Pierre Thiollet, Anagramme Ed., 2010, p.13-20. ISBN 978-2-35035-279-4
Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Historische atlas.
Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Bodrum.