Ontstaansmythe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een ontstaansmythe of oorsprongsmythe is een volksverhaal dat ooit ontwikkeld is om te verklaren waarom een bepaald fenomeen of een bepaalde situatie zo gekomen is zoals dat/die zich in het heden voordoet. Over het algemeen zijn ontstaansmythes niet historisch betrouwbaar, al kan er soms wel een kern van waarheid in zitten. Ontstaansmythes zijn nauw verwant aan uitgevonden tradities.

Vormen[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaansmythes komen in verschillende vormen voor, waaronder scheppingsmythes, etiologieën en stichtingsmythes.

Scheppingsmythes[bewerken | brontekst bewerken]

Scheppingsmythes of scheppingsverhalen pogen te verklaren hoe de wereld (de Aarde, de mensheid en andere vormen van leven erop en de rest van het heelal) zijn ontstaan. Deze verhalen hebben meestal een religieuze vorm en doen een beroep op bovennatuurlijke wezens zoals goden, die uitzonderlijke vermogens zouden hebben om deze dingen te maken ("scheppen"). In de abrahamitische religies is het scheppingsverhaal in Genesis met de man en vrouw Adam en Eva de gangbare scheppingsmythe.

Etiologieën[bewerken | brontekst bewerken]

Etiologie of aitiologie betreft verhalen die vertellen waar de betekenis van een woord of naam vandaan komt. Hierbij kunnen zowel bovennatuurlijke als natuurlijke wezens inclusief mensen een rol in spelen. Dit is een prominent thema in de Griekse mythologie en ook de Metamorfosen van de Romeinse schrijver Ovidius. Etiologie is nauw verwant met volksetymologie.

De Wichardsage vertelt dat "Gelre" de brul van een woeste draak was die zou zijn gedood door de held Wichard (Wychaert). Die zou daarna het stadje "Gelre" (nu Geldern) hebben gesticht, waaruit het hertogdom Gelre en uiteindelijk de huidige Nederlandse provincie Gelderland voortkwam. De sage is daarmee zowel een aitiologie die verklaart waar de naam "Gelre" vandaan komt als een stichtingsmythe van het hertogdom Gelre.

Stichtingsmythes[bewerken | brontekst bewerken]

Romulus en Remus zijn de bekendste mythische stichters van Rome

Stichtingsmythen of stichtingslegenden zijn verhalen die vertellen hoe een stad, land, volk of andere vorm van menselijke organisatie is gesticht. Vaak begint dit met één mythische stamvader (of in zeldzame gevallen een stammoeder) wiens naam hetzelfde is of heel erg lijkt op de huidige naam van de stad, het land, het volk of wat dan ook. Het komt ook regelmatig voor dat er groepjes van twee of drie mythische stichters zijn, die meestal ook nog broers van elkaar zijn. Bekende voorbeelden van stichtingsmythes en mythische stichters zijn:

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaansmythes hebben verschillende functies, zoals het beantwoorden van allerlei 'waarom'-vragen die voortkomen uit menselijke nieuwsgierigheid, het vormen of versterken van bepaalde groepsidentiteiten van groepen mensen die worden geconfronteerd met een instabiele situatie, of het streven om de legitimiteit van huidige, vorige of (gehoopte) toekomstige machthebbers te onderbouwen met een verhaal over hoe zij rechtmatig aan de macht zijn gekomen en zouden moeten blijven. Dit laatste is met name een belangrijk element voor dynastieën ter rechtvaardiging van de erfopvolging, maar bijvoorbeeld ook het principe van apostolische successie in het christendom en het kalifaat (letterlijk "opvolgerschap") in de islam.

In de hagiografie spelen ontstaansmythes een rol bij het heroïseren van vroegchristelijke martelaren die zichzelf voor het ware geloof zouden hebben opgeofferd en de grondleggers zouden zijn geweest van bepaalde bisdommen. Op hun beurt konden de huidige bisschoppen een heiligenleven aangrijpen om hun eigen macht en politieke ambities te legitimeren. Zo werd de Passio sancti Albani over Albanus van Mainz, door schoolmeester Gozewin geschreven voor zijn werkgever aartsbisschop Siegfried I van Mainz, door Siegfried gebruikt om te beargumenteren dat Mainz een veel ouder en belangrijker bisdom was dan Trier. De Passio haalt echter regelmatig feit en fictie door elkaar en steelt bovendien ironisch genoeg een deel van de geschiedenis van Trier en eigent die Mainz toe.

Bij dynastieke successiecrises speelt genealogie een centrale rol. Doorgaans staat er een mythische stamvader aan het begin van de stamboom. Bij geopolitieke crises kan naast een stichtingsmythe ook een translatio imperii een belangrijke rol spelen: een verhaal over hoe een staat of rijk dat is uiteengevallen is opgevolgd door een nieuwe staat die zogenaamd de enige legitieme erfgenaam zou zijn van de (uiteen) gevallen staat. De vraag wie de legitieme opvolgers zouden zijn geweest van onder meer het Romeinse Rijk, het Frankische Rijk en het Kievse Rijk speelden soms een rol in de buitenlandse politiek van veel Europese monarchieën tussen de Oudheid en de Franse Revolutie.