Boehmantis microtympanum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door StroopwafelBot (overleg | bijdragen) op 18 feb 2018 om 20:52. (terugdraaien bewerkingen gedaan tijdens een botrun vol fouten)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Boehmantis microtympanum
IUCN-status: Bedreigd[1] (2008)
Boehmantis microtympanum
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Mantellidae (Gouden kikkers)
Onderfamilie:Mantellinae
Geslacht:Boehmantis
Soort
Boehmantis microtympanum
(Angel, 1935)
Verspreidingsgebied van Boehmantis microtympanum
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Boehmantis microtympanum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Boehmantis microtympanum is een kikker uit de familie gouden kikkers (Mantellidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Angel in 1935. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Mantidactylus microtympanum gebruikt. Het is de enige soort uit het geslacht Boehmantis.[2]

Uiterlijke kenmerken

De lengte is ongeveer 6 tot 8 centimeter, de kleur is groen tot bruin met een marmertekening die lijkt op de ondergrond waar de soort voorkomt. De onderzijde is wit van kleur en gevlekt, vooral bij de keel. Het tympanum is ongeveer een-vierde zo groot als het oog. De voorpoten hebben geen zwemvliezen, de achterpoten juist goed ontwikkelde vliezen tussen de tenen. Juveniele exemplaren zijn makkelijk te verwarren met bepaalde Mantella- soorten.

Verspreiding en habitat

Boehmantis microtympanum komt voor in Afrika en is endemisch op het eiland Madagaskar.[3] De soort komt voor in berggebieden in het oosten van het land. De habitat bestaat uit beekjes waar de kikker vaak op stenen wordt aangetroffen. De soort is nachtactief maar wordt ook wel in de namiddag aangetroffen.

Voortplanting

Over de voortplanting is weinig bekend; er zijn nog nooit legsels of kikkervisjes gevonden, eitjes uit opengesneden vrouwtjes zijn relatief groot.

Zie ook