Lijst van amfibieën in Madagaskar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mantidactylus grandidieri is een van de vele endemische kikkersoorten in Madagaskar.

Onderstaand is een lijst van amfibieën in Madagaskar weergegeven, gebaseerd op gegevens van Amphibian Species of the World. Er zijn ongeveer 290 verschillende soorten, die allemaal behoren tot de orde kikkers (Anura). Vertegenwoordigers van de andere groepen van amfibieën, de salamanders (Caudata) en de wormsalamanders (Gymnophiona), komen niet voor op Madagaskar.

Op Madagaskar komen soorten voor uit vijf verschillende families: Dicroglossidae, Hyperoliidae, Mantellidae, Microhylidae en Ptychadenidae. Voor zover bekend zijn de kikkersoorten in onderstaande lijst, op de twee soorten Ptychadena mascareniensis en Hoplobatrachus tigerinus na, alle endemisch op Madagaskar. Biologen vermoeden dat een groot aantal kikkersoorten nog onontdekt zijn.

Dicroglossidae[bewerken | brontekst bewerken]

Deze familie heeft één exotische vertegenwoordiger op Madagaskar. Oorspronkelijk komt de Indische brulkikker alleen in Azië voor.

Rietkikkers (Hyperoliidae)[bewerken | brontekst bewerken]

Heterixalus alboguttatus

Deze weinig bestudeerde familie komt uitsluitend in Afrika voor. Het zijn overwegend kleine, felgekleurde kikkers.

Gouden kikkers (Mantellidae)[bewerken | brontekst bewerken]

Boophis anjanaharibeensis
Boophis reticulatus

De gouden kikkers (Mantellidae) schediden gif uit via de huid. Het zijn echter geen pijlgifkikkers, die een andere familie vormen (Dendrobatidae). Gouden kikkers komen uitsluitend op Madagaskar en het nabijgelegen eiland Mayotte voor.

Blommersia angolafa

Microhylidae[bewerken | brontekst bewerken]

Anodonthyla boulengerii

Deze familie kent een groot verspreidingsgebied in de Nieuwe en de Oude Wereld. De soorten vertonen zeer diverse kenmerken, maar leven vrijwel allemaal op de grond of in het water.

Tomaatkikker (Dyscophus antongilii)
Scaphiophryne spinosa

Ptychadenidae[bewerken | brontekst bewerken]

Ptychadena mascareniensis

Deze familie heeft slechts een vertegenwoordiger op Madagaskar. Ptychadena mascareniensis komt ook in een groot deel van het vasteland van Afrika voor.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Vlagkaart van Madagaskar Portaal Madagaskar
Zie de categorie Amphibians of Madagascar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.