Mantellidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mantellidae
Mantella laevigata
Mantella laevigata
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amphibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie
Mantellidae
Laurent, 1946
Afbeeldingen Mantellidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mantellidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mantellidae zijn een familie van kikkers. Een Nederlandse naam is er nog niet voor deze groep, de bekendere soorten worden soms mantellas genoemd. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Raymond Ferdinand Laurent in 1946. Later werd de wetenschappelijke naam Mantellini gebruikt.[1]

Vroeger was de familie een onderfamilie (Mantellinae) van de familie schuimnestboomkikkers (Rhacophoridae). De Mantellidae worden ingedeeld in drie onderfamilies, twaalf geslachten en meer dan 200 soorten. De soorten uit het geslacht Mantella zijn een van de bekendere vertegenwoordigers.

Sommige soorten in dit geslacht zijn zeer giftig, blijven erg klein, hebben zeer felle kleuren en zijn dagactief. Hierdoor, maar ook omdat de habitat en de levenswijze sterke gelijkenis vertonen, worden ze wel verward met de eveneens giftige pijlgifkikkers (Dendrobatidae).
Omdat beide families het specialistische vermogen hebben ontwikkeld om gif uit prooidieren op te nemen en te concentreren in de huid, terwijl ze niet aan elkaar verwant zijn, is er sprake van convergente evolutie. De twee families leven namelijk duizenden kilometers uit elkaar; pijlgifkikkers leven in Midden- en Zuid-Amerika, de familie Mantellidae komt uitsluitend voor op het Afrikaanse eiland Madagaskar en het veel kleinere eiland Mayotte.[2] Net zoals pijlgifkikkers zijn veel Mantella-soorten populair in de dierenhandel.

Soorten uit de andere geslachten hebben deze kenmerken niet en lijken meer op boomkikkers (Hylidae), hoewel ze veelal kleiner blijven.

Taxonomie[bewerken]

Familie Mantellidae

Zie ook[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]