Rietkikkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rietkikkers
Heterixalus alboguttatus
Heterixalus alboguttatus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie
Hyperoliidae
Laurent, 1943
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Rietkikkers (Hyperoliidae) zijn een familie uit de orde kikkers (Anura).[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Raymond Ferdinand Laurent in 1943.

Algemeen[bewerken]

Rietkikkers komen uitsluitend voor in Afrika en het oostelijk gelegen eiland Madagaskar.[2] Veel soorten worden slechts enkele centimeters lang en sommige hebben prachtige kleuren en tekeningen. Ondanks de geringe lengte kan een groot aantal soorten een enorm kabaal maken, met name in de paartijd zijn de mannetjes zeer luidruchtig.

Veel soorten zijn nog niet goed bestudeerd of zelfs nog niet ontdekt. Met name in conflictgebieden als westelijk Afrika, waar veel soorten leven, is nog weinig onderzoek gedaan naar de rietkikkers.

Taxonomie[bewerken]

Er zijn ongeveer 210 soorten verdeeld over 17 geslachten, waarvan er 8 monotypisch zijn en slechts een enkele soort bevatten. Tot voor kort werden de soorten uit het geslacht Leptopelis als een aparte onderfamilie (Leptopelinae) van de rietkikkers gezien. Deze onderfamilie is tegenwoordig ingedeeld bij de familie Arthroleptidae. Onderstaand zijn alleen de bekendere soorten weergegeven.

Zie ook[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]