Rietkikkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rietkikkers
Heterixalus alboguttatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie
Hyperoliidae
Laurent, 1943
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rietkikkers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Rietkikkers[1] (Hyperoliidae) zijn een familie uit de orde kikkers (Anura). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Raymond Ferdinand Laurent in 1943. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Hyperoliinae gebruikt.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Rietkikkers komen uitsluitend voor in Afrika en het oostelijk gelegen eiland Madagaskar.[2] Veel soorten worden slechts enkele centimeters lang, sommige soorten hebben een huid met bonte kleuren en opvallende tekeningen. Ondanks de geringe lengte kan een groot aantal soorten een enorm kabaal maken, met name in de paartijd zijn de mannetjes zeer luidruchtig.

Veel soorten zijn nog niet goed bestudeerd; met name in conflictgebieden als westelijk Afrika, waar veel soorten leven, is nog weinig onderzoek gedaan naar de rietkikkers. Veel soorten zijn zelfs nog niet ontdekt; in 2015 werden drie soorten uit het geslacht Hyperolius beschreven en de soort Hyperolius drewesi is pas sinds 2016 bekend.[3]

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn ongeveer 225 soorten verdeeld over 17 geslachten, waarvan er 8 monotypisch zijn en slechts een enkele soort bevatten.[3] Tot voor kort werden de soorten uit het geslacht Leptopelis als een aparte onderfamilie (Leptopelinae) van de rietkikkers gezien. Deze onderfamilie is tegenwoordig ingedeeld bij de familie Arthroleptidae. Onderstaand zijn alleen de bekendere soorten weergegeven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hyperoliidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.