Schuimnestboomkikkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schuimnestboomkikkers
Rhacophorus malabaricus (amplexus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie
Rhacophoridae
Hoffman, 1932
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schuimnestboomkikkers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Schuimnestboomkikkers (Rhacophoridae) zijn een familie van kikkers (Anura).[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Hoffman in 1932. Later werd de wetenschappelijke naam Philautinae gebruikt.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Ze worden ook wel Eurazische boomkikkers genoemd, omdat ze niet voorkomen in Noord- en Zuid-Amerika. Deze naam is echter enigszins misleidend want één genus komt ook voor in tropisch Afrika (Chiromantis).[2]

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Van sommige soorten, zoals die uit het geslacht Philautus, is bekend dat de larven geen oppervlaktewater nodig hebben; ze ontwikkelen zich volledig tot kleine kikkertjes in het schuimnest. Dit uit zich ook in de bouw en levenswijze omdat Philautus-soorten verder weg van oppervlaktewater kunnen leven in andere biotopen. Bij andere soorten leggen de vrouwtjes de eitjes langs de waterlijn of in een schuimnest boven het water, waar de kikkervisjes uit kruipen om zich in het water verder te ontwikkelen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De schuimnestboomkikkers zijn recentelijk opnieuw ingedeeld. Er zijn twee onderfamilies: vroeger waren dit Rhacophorinae en Philautinae, tegenwoordig Rhacophorinae en Buergeriinae. De soorten uit het niet langer erkende geslacht Chirixalus zijn ingedeeld bij andere geslachten, onder andere Kurixalus en Feihyla. Rhacophorus is met 89 soorten het grootste geslacht van de schuimnestboomkikkers. In totaal telt de familie ongeveer 400 soorten.

Familie Rhacophoridae

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rhacophoridae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.