Theloderma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Theloderma
Theloderma corticale
Theloderma corticale
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Rhacophoridae (Schuimnestboomkikkers)
Onderfamilie:Rhacophorinae
Geslacht
Theloderma
Tschudi, 1838
Afbeeldingen Theloderma op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Theloderma op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Theloderma is een geslacht van kikkers uit de familie schuimnestboomkikkers (Rhacophoridae). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Jakob von Tschudi in 1838.[1]

Alle soorten komen voor in delen van Azië en leven in de landen en deelgebieden Borneo, China, India, Malakka, Myanmar, Sri Lanka en Sumatra.[2] De verschillende soorten worden gekenmerkt door een zeer ruwe huid en relatief lange tenen met goed ontwikkelde hechtschijven. Een aantal soorten imiteert mos door de ruwe huid en de complexe kleuren. Andere soorten hebben een bruine kleur met witte vlekken, deze soorten lijken spreken op vogelpoep.

Er zijn tegenwoordig 26 verschillende soorten, het aantal soorten is in het verleden regelmatig veranderd en meestal komen er nieuw ontdekte soorten bij. In 2001 bijvoorbeeld werden twee nieuwe soorten beschreven en de soorten Theloderma bambusicolum en Theloderma chuyangsinense werden een jaar later beschreven. Soms worden er echter ook soorten hernoemd naar andere geslachten. De soorten Theloderma annae en Theloderma lacustrinum zijn pas in 2016 voor het eerst wetenschappelijk beschreven.

Taxonomie[bewerken]

Geslacht Theloderma