Alytidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alytidae
Corsicaanse schijftongkikker (Discoglossus montalentii)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Onderorde:Archaeobatrachia
Clade:Costata
Familie
Alytidae
Fitzinger, 1843
Synoniemen
  • Alytae Fitzinger, 1843
  • Colodactyli Tschudi, 1845
  • DiscoglossidaeGünther, 1858
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alytidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Alytidae is een familie van kikkers (Anura).[1] Er is nog geen Nederlandse naam voor de familie, die soms met vroedmeesterpadachtigen wordt aangeduid. De familie heeft de naam Alytidae gekregen, vroeger werd de naam Discoglossidae (schijftongkikkers) gebruikt. In sommige indelingen wordt ook het geslacht Bombina uit de familie Bombinatoridae tot de Alytidae gerekend. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Leopold Fitzinger in 1843.

Er zijn twaalf soorten die voorkomen in Europa tot in noordelijk Afrika en Israël. Er zijn drie geslachten waarvan er twee niet op de soorten uit de derde lijken. Soorten uit het geslacht Alytes zijn gedrongen en hebben een wrattige huid, ze lijken op padden (Bufonidae). De Alytes-soorten staan bekend als de vroedmeesterpadden, vanwege de gewoonte van de mannetjes om de eieren rond de achterpoten te wikkelen en mee te nemen tot ze uitkomen. Uit de eitjes komen vervolgens kikkervisjes die nog niet op het land kunnen overleven, de mannetjes moeten de eitjes dus in het water afzetten.[2]

Soorten uit de geslachten Latonia en schijftongkikkers (Discoglossus) lijken meer op echte kikkers (Ranidae) en hebben een gladdere huid, beter ontwikkelde springpoten en een meer gestroomlijnd lichaam. Ze worden zo genoemd vanwege de ronde tong (δίσκος, diskos = ronde schijf, γλώσσα, glōssa = tong).

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Familie Alytidae

Uitgestorven families[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende uitgestorven geslachten behoren tot de familie Alytidae. De geslachten en hun soorten hebben geleefd tijdens het Krijt.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]