Bollinger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fles Bollinger

Bollinger is een champagne uit de Franse plaats Ay.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het champagnehuis werd opgericht in 1829. Bollinger verkoopt per jaar ongeveer 2 miljoen flessen. Vergeleken met de 25 miljoen flessen van marktleider Moët & Chandon is het daarmee een kleine fabrikant.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De Bollinger Special Cuvée wordt voornamelijk uit pinot noir geassembleerd. 80% van de druiven komt uit een grand cru-gemeente of een premier cru-gemeente. Een deel van de wijn wordt op eiken vaten gelagerd en de flessen rijpen ten minste drie jaar in de kelders voordat zij worden verscheept. De Special Cuvée wordt beschreven als een complexe cuvée met lange afdronk.

De Bollinger Grande Année is een cuvée van 65% pinot noir en 35% chardonnay die uitsluitend uit druiven van één bepaald jaar is samengesteld. Deze wijn laat men in eiken vaten gisten en hij wordt ten minste vijf jaar in de kelders bewaard.

De Bollinger Grande Année Récemment Dégorgé, kort "le R.D." genoemd, is een Bollinger Grande Année die tussen de 8 en 25 jaar in de kelders heeft mogen rijpen. Het is een "dégorgement tardif" waarbij niet het oogstjaar maar het jaar waarop de fles werd gesloten op het etiket wordt vermeld.

De Bollinger Vieilles Vignes Françaises is een bijzondere champagne, gemaakt van de druiven van oude wijnstokken die resistent bleken te zijn tegen de phylloxera. De druiven stammen uit één enkel jaar en men gebruikt alleen de pinot noir. Technisch is hier sprake van een "Blanc de noirs" een witte wijn van uitsluitend blauwe druiven. Om blanc de noir wijnen zoals deze te maken, verwijdert men direct na het persen de schillen waardoor er geen anthocyaan uit de schillen in de most terecht kan komen. De Vieilles Vignes Françaises is een champagne die de smaak van de champagnes uit de 19e en 18e eeuw benadert.

Bollinger in populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bollinger was het favoriete drankje van James Bond in zijn laatste tien films. Ook de hoofdpersonen uit Absolutely Fabulous kunnen niet van de "Bolly" afblijven.

  1. Neil Becket, 1001 wines you must try before you die. Uitgeverij Quintessence 2008. Blz.32.
Zie de categorie Bollinger van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.