Boombal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Boombal is een Vlaamse organisatie voor folkbals.

Geschiedenis[bewerken]

Waar Boombal 12 jaar geleden spontaan ontstond is het ondertussen uitgegroeid tot een nationaal dansfenomeen. Het zijn sociale dansfeesten die elke keer opnieuw zieltjes overtuigen door de combinatie van moderne live folkmuziek en een gemoedelijke sfeer op de dansvloer. Grote troeven zijn verder de laagdrempeligheid (ieder Boombal begint met een dansinitiatie) en het feit dat je op de dansvloer werkelijk alle soorten mensen aantreft en dit van jong tot oud. Een hedendaags volksfeest dus.

Korte geschiedenis[bewerken]

In het jaar 2000 wilden accordeonleerlingen hun aangeleerde stukken voor livepubliek brengen. Aangezien het om dansmelodieën ging werd er dan ook niet stilgezeten. Deze spontane bals vonden plaats in de Boomstraat in Gent, vanwaar de latere naam Boombal. Toen de bals professionelere omkadering kregen, groeide het aantal dansers spectaculair en ontsproten er Boombals in alle Vlaamse grootsteden. Deze lokken nog steeds iedere keer honderden dansers. Daarnaast kwamen er cd's, T-shirts en zelfs een heus Boombalfestival. Zo is Boombal een beweging geworden met duizenden danslustigen die zichzelf continu vernieuwt.

Organisatie[bewerken]

De eerste twee jaren werden de bals georganiseerd door Wim Claeys (Ambrozijn) samen met enkele vrienden. Daarna nam Frederik Claeys het roer over. Frederik is in het wereldje beter bekend als Klesie maar geen familie van Wim. Hij had niet alleen de bedoeling Boombal te professionaliseren, maar vooral om de folk uit het verdomhoekje te halen. Onder zijn leiding werd Boombal zowaar hip in heel Vlaanderen. In de jaren daarop kwam zijn broer Lieven het team versterken en verliet Wim het schip. Eén constante gedurende al die jaren: elk Boombal wordt gedragen door een grote groep vrijwilligers. Zonder hen waren er simpelweg geen Boombals mogelijk want de organisatie is een niet-gesubsidieerde vereniging zonder winstoogmerk.

Cd's[bewerken]

Er zijn twee Boombal-cd's op de markt. De eerste werd in 2006 uitgebracht door het Waalse ‘Home Records’ en bevat een compilatie van de beste tracks uit twee jaar liveopnames van de Gentse Feesten. Volume 2 kwam in 2008 uit bij Universal en bevat een bloemlezing van de betere folkdansmuziek uit binnen- en buitenland. Op die cd prijken zowel populaire artiesten (Yann Tiersen, Laïs), jonge artiesten (Sakura, Surpluz), en oude rotten (Kadril, Ambrozijn).

Festival[bewerken]

In 2005 kwamen Lieven, Klesie en Johannes samen om het idee uit te werken van een vijfdaagse dans- en muziekstage. Met ’s avonds goede balgroepen uit binnen- en buitenland wat zou kunnen uitmonden tot een mini-festival... Maar nog vóór de eerste editie in 2006 werden deze plannen gewijzigd en werd het een volwaardig festival met stage. Die ommekeer komt er grotendeels dankzij de VRT nadat bekend raakte dat ze geïnteresseerd waren om samen te werken. Hierdoor kwam er een spot op televisie en stond één man, Bart Peeters, op de affiche. Daarmee was het festival onmiddellijk gelanceerd.

Het Boombalfestival groeide snel uit tot hét Folkfestival van België en kent een bijzonder goede reputatie in het buitenland. Op Europees vlak mag het zich zelfs reeds bij de ‘grote 4’ rekenen, samen met Gennetines in Frankrijk, Andanças in Portugal en Gran Bal Trad in Italië.

De festivalweide ligt in Lovendegem, omgeven door torenhoge populieren en oude knotwilgen. De koeien grazen gedurende het festival vlak naast het publiek.

Soorten Boombal[bewerken]

Er zijn twee soorten Boombals:

  1. Een gewoon Boombal: Hier wordt getracht zo veel mogelijk volk van het folk-evenement te kunnen laten genieten. Er wordt hier ook steeds een initiatie gegeven in het begin van het bal om de toegangsdrempel te verlagen. Er komen meestal 2 groepen optreden, of 1 groep en een dj.
  2. Een Boombal intiem: De bedoeling hiervan is om de meer ervaren dansers aan bod te laten komen. Er wordt meestal geen initiatie gegeven en er worden hiervoor vaak muziekgroepen met minder bekende dansjes uitgenodigd. Ook wordt er veel minder reclame voor deze bals gemaakt.

Externe links[bewerken]