Wim Claeys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim Claeys
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 15 april 1972
Land België
Werk
Jaren actief 1992 - heden
Genre(s) Folk, Gents, zang, humor, drama
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Wim Claeys (Gent, 15 april 1972) is een Belgisch muzikant en cabaretier. Hij is bezieler van de Gentse zangstonde en tot in 2008 ook van de Boombals.

Levensloop[bewerken]

De Dampuurte[bewerken]

In 1972 wordt Wim geboren als zoon van Stefaan Claeys en Yvonne Van De Steene. Hij groeit op en speelt veel buiten in de Gentse Dampoortwijk, waar hij vertrouwd raakt met het plaatselijke dialect.

Het Waasland[bewerken]

In 1991 zet Wim zijn eerste stappen in de traditionele volksmuziek als blokfluit- en doedelzakspeler in de Wase volksdansvereniging Drieske Nijpers.

Den Hemel[bewerken]

Tijdens een zomerstage in 1992 voor folk in Gooik ontmoet hij Wouter Vandenabeele, die Wim inlicht over folkjamsessies in café Den Hemel te Gent, waar Wim studeert voor leraar wiskunde. Vanaf dan neemt Wim regelmatig deel aan de Gentse folkjamsessies en speelt hij tinwhistle. In café Den Hemel ontmoet hij onder meer doedelzakspeler Stefan Timmermans, dwarsfluitspeler Maarten Marchau en G.T. Moore. Deze laatste brengt, geholpen door zijn charisma, volgens Wim tal van folkmuzikanten samen in café Den Hemel en daarbuiten[1].

Zweden[bewerken]

Op een muziekstage in Gooik in 1993 komt Wim in contact met het diatonisch accordeon. Bij zijn terugkeer in Gent koopt hij dadelijk zijn eigen exemplaar: een Hohner Goudbrand. Wims wereld verandert volledig in 1994, tijdens een internationaal kamp met jonge folkmuzikanten in Zweden, genaamd Ethno. Om zich ginder in een volksmuziekschool te kunnen inschrijven moet hij echter viool kunnen spelen. Met dat doel voor ogen gaat Wim naar een Vlaamse muziekacademie. Een jaar lang, in 1995-1996, volgt Wim een intensieve opleiding volksmuziek aan de Folkhögskola in Hudiksvall (Zweden).

Ambrozijn en Tref[bewerken]

Tijdens zijn terugkeer in 1996 richt Wim samen met Tom Theuns, Wouter Vandenabeele, Jo Van Bauwel en Soetkin Collier de groep Ambrozijn op. Van 1996 tot in 2001 blijft Wim artistiek leider van Ethno. In 1997 gaat hij van start als leraar diatonisch accordeon in Gent, Brussel en Sint-Niklaas. Op 30 juni 1998 geeft Wim voor de laatste keer een les Wiskunde en vanaf dan wordt hij voltijds muzikant en muziekleraar. Wim duikt in binnen- en buitenland op als organisator en artistiek leider van stages en workshops, zoals Flanders Ethno in Tervuren als artistiek leider. In folkclub 't Eynde in Belsele start hij in 1999 een jaarlijkse accordeonstage. In datzelfde jaar vormt Wim een duo met Didier Laloy onder de naam Tref. Later zullen Frédéric Malempré (percussie) en Bruno Le Tron zich bij hen aansluiten.

Boombal[bewerken]

In het kielzog van accordeonlessen organiseert Wim in 2000 een eerste Boombal in een oud meubelatelier in de Gentse Boomstraat. Het danspubliek beperkt zich tot een vijftal koppels. Vanaf 2001 barst het aanvankelijk zeer kleinschalige Boombal uit de voegen van het pand in de Boomstraat en verhuist het gebeuren naar het Volkshuis aan de Dampoort. Maar ook daar wordt het te klein voor een tot meer dan 200 dansers aangegroeide groep. Als gevolg daarvan verhuist het Boombal een jaartje later opnieuw. Dit keer naar het Intercultureel Ontmoetingscentrum De Centrale. Het Boombal krijgt nu ook voor het eerst een plaatsje op het programma van de Gentse Feesten. In 2004 wordt het gebeuren te groot om de organisatie ervan aan een persoon over te laten. Frederik -Klesie- Claeys neemt de dagelijkse werking en het management van groepen op zich. Het Boombal vindt ondertussen maandelijks plaats in Gent, Leuven, Gooik, en Dranouter. Het daaropvolgende jaar verschijnen er ook tweemaandelijkse boombals in Leuze-en-Hainaut en Anthée en maandelijkse boombals in Brussel en Antwerpen. In Gent is er in hetzelfde jaar voor het eerst TLS-Boombal (Tune Learning Session), met lessen samenspel voor jonge muzikanten onder leiding van ervaren muzikanten. In 2006 organiseert Wim een eerste boombalfestival met een dans- en muziekstage. Het fenomeen Boombal wordt genomineerd voor de Cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap en wint de Klara-publieksprijs. Als gevolg daarvan komt het gebeuren drie uur lang live op antenne onder de noemer Radio Boombal. In 2008 houdt Wim het dagelijks bestuur van de vzw Boombal voor bekeken. Hij heeft meer dan genoeg gedaan voor de boombals en gaat zijn pijlen richten op meerdere andere activiteiten.

Varia[bewerken]

  • 2000: De groep GÖZE met Wim en Maarten Decombel schiet uit de startblokken.
  • 2001: Wim ontpopt zich als muziekproducer en studiocoach met de platen Dansend Folk, Jong Folk, en Jong Folk Fars van Appel records. Tref wint een Klara-muziekprijs voor hun debuutalbum 'Accordéon diatonique'.
  • 2002: Accordeonleraar aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Ieper. In samenwerking met Folkfestival Dranouter komt er het folkkamp DoedelYouDo?.
  • 2003: Wim wordt officieel zelfstandige kunstenaar in hoofdberoep en richt het eigen platenlabel Kloefmusic op. Ambrozijn wint de Klara publieksprijs voor het album Kabonka. GÖZE neemt samen met zangeres Olle Geris deel aan een Europese wedstrijd voor traditionele muziek en folk. Ze eindigen tweede op 48 deelnemers.
  • 2004: Wim wordt gastdocent op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd waar hij werkt met jongeren die eerder in klassieke ensembles spelen.
  • 2005 De eerste druk van Wims cursusboek Leren trekken als je juist geduwd hebt in 100 lessen.
  • 2007: In opdracht van Jeugd&Muziek maakt hij een programma voor humaniorastudenten. Wim speelt vrij regelmatig solo. Met de groep Harakiwi wordt een brug geslagen tussen Folk en Jazz
  • 2008: Vanaf 1 januari maakt Wim geen deel meer uit van het dagelijks bestuur van de vzw Boombal.
  • 2010: Hij neemt de fakkel van Ivo Lemahieu over en organiseert voor de eerste keer zelf Flanders Ethno.

Groepen[bewerken]

Wim speelde mee in:

Daarnaast is hij ook gastmuzikant en speelt hij nu en dan in mee in "gelegenheidsformaties".

Discografie[bewerken]

Jaar Titel Groep
1998 Ambrozijn Ambrozijn
2000 Naradie Ambrozijn
2003 De Hertog van Brunswijk Ambrozijn i.s.m. Paul Rans
2001 accordéon diatonique Tref
2007 Loop to the moon Tref
2006 Krakalin Ambrozijn
2004 Botsjeribo Ambrozijn
2007 Ambrozijn 10 jaar Ambrozijn
2002 Kabonka Ambrozijn
2004 gezellig onderuit zonder elektriek GÖZE
2008 Quand on est bien amoureux GÖZE
2007 Boombal Volume 1 Compilatie
2007 Live en Flandre GÖZE & Duo Chabenat Paris
2012 Dampf Tref