Boromir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige stadhouder, zie Boromir (stadhouder).
Boromir
Tolkien-personage
Boromir.png
Andere namen Geen
Titel Kapitein van de wacht
Geslacht Man
Afkomst Mens
Geboortejaar 2978 van de Derde Era
Overlijdensjaar 3019 van de Derde Era
Familie
Vader Denethor II
Moeder Finduilas
Echtgeno(o)t(e) Geen
Nageslacht Geen

Boromir is een personage uit de trilogie In de Ban van de Ring, geschreven door J.R.R. Tolkien.

Boromir werd geboren in het jaar 2978 van de Derde Era. Hij was de oudste zoon en oogappel van de Stadhouder van Gondor, Denethor II en broer van Faramir. Boromir werd vernoemd naar Boromir van het Huis van Bëor, de eerste Heer van Ladros. Hij reisde in 3018 naar aanleiding van een voorspellende droom die hij en zijn broer hadden gehad naar Imladris, op zoek naar antwoorden.

De voorspellende droom[bewerken]

Zoek het Zwaard dat is geschonden;
In Imladris leeft het voort;
De raad die zal worden gegeven
Is sterker dan Morgul-woord.
Een teken zal verkonden
Dat het lot zich voltrekken gaat
Want Isildurs Vloek zal herleven
En de Halfling zal stellen de daad.

In Rivendel aangekomen, nam hij deel aan de Raad van Elrond. Daar probeerde hij de raad over te halen hem de Ring mee te laten nemen naar Gondor om hem tegen de vijand te gebruiken. De raad besloot echter dat de Ring moest worden vernietigd. Boromir nam vervolgens deel aan het Reisgenootschap dat Frodo Balings moest beschermen op zijn reis.

Boromir raakte echter in de ban van de Ring en op Amon Hen probeerde hij met enige overtuigingskracht Frodo de Ring aan hem te laten geven. Dit voorval leidde tot het besluit van Frodo om alleen verder te gaan op zijn missie en dus het uiteenvallen van het Reisgenootschap. Hij stierf dezelfde dag nog op 41-jarige leeftijd terwijl hij probeerde Merijn en Pepijn te beschermen tegen een groep Uruk-hai, hij werd geraakt door verschillende Ork-pijlen.

Boromir was de favoriete zoon van zijn vader Denethor. Denethor stuurt zijn tweede zoon, Faramir, blindelings ten oorlog naar Osgiliath, de gevallen stad nabij Minas Tirith, die als laatste verdedigingsveste diende tegen de legers van Mordor. Boromir had Osgiliath zijn leven lang met succes verdedigd. Faramir keert halfdood terug naar Minas Tirith, uiteindelijk tot groot verdriet van zijn vader, die uit wanhoop zichzelf op een brandstapel verbrandt.

De film[bewerken]

Sean Bean, de acteur van Boromir in The Lord of the Rings.

In de verfilming van Peter Jackson wordt Boromir vertolkt door Sean Bean.